Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Opatentowanie zwierząt transgenicznych

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Biotechnologia
Autor Wiadomość
Monika Ł

Monika Ł
Wysłany: 03.12.2005, 10:28:06

Chcę znać Wasza opinię ta ten temat, nie wiem czy to o co spytam nie będzie małą głupotką w stylu paniki społeczeństwa na słowo ,,klon"... Ja się zastanawiam nad faktem, iż firmy finansujące padania nad producją zwierząt transgenicznych zobowiązują badaczy do objęcia badań tajemnicą handlową. Zwierzęta takie są wręcz patentowane - tak więc myszy w pewnym stopniu upośledzone, np. jak 1988r. myszy podatne na nowotwory są na wyłączność w posiadaniu finansistów badań.

Czy tylko mi się wydaje, że to lekka przesada? Może się mylę, ale moim zdaniem zdecydowanie nieetyczne jest zastrzeganie żywych istnień upośledzonych (nie mówię tu o ochronie myszy jakimi kolwiek prawami zwierząt - bardziej chodzi o moje.. przerażenie i niesmak spowodowany coraz to szerszym tajniaczeniem się w świecie nauki).

Jeśli się mylę wyjaśnijcie mi to proszę : )
Monika Ł

Monika Ł
Wysłany: 03.12.2005, 10:29:57

Przepraszam za literówki ; P
Greg

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Greg
Wysłany: 12.12.2005, 01:28:12

Chodzi głównie o kasę, jak opatentujesz coś fajnego (za niemałe pieniądze) to można potem czerpać z tego spore zyski. Od lat trwają sopry na ten temat. Mimo iż patenty zapewniają wyłączność na "własną twórczość" to w sporym stopniu hamują rozwój badań. Ogólnie dla nauki dobrze by było znieść patenty całkowicie, jednak znacząco zmnieszyło by to dochody wielkich koncernów biotechnologicznych. Confused
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Biotechnologia
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.