Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Biotechnolog a diagnosta laboratoryjny.

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Praca biotechnologa
Autor Wiadomość
lukiwo

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

lukiwo
Wysłany: 01.09.2011, 09:22:02

Osobiście znam kilka osób które po biotechnologii lub biologii zdecydowały się na studia podyplomowe z diagnostyki, wszyscy oni już pracowali w zawodzie analityka, tylko potrzebowali tytułu diagnosty aby pozostać w firmie. Oczywiście nikomu z nich firma nie pokryła kosztów doskonalenia zawodowego, jednak mogli liczyć na wolne weekendy w dni zjazdów kosztem dyżurów we wszystkie wolne weekendy. Dało to dwa lata ciężkiej harówki - ale mają pracę. Zarabiają nieco ponad minimalna krajową bo między 1400 a 1500 miesięcznie (brutto). Mnie tylko zastanawia czy warto dla takiej pracy wydawać 24000 za dwa lata studiów. To są dwuletnie zarobki.
Owieczka

Owieczka
Wysłany: 01.09.2011, 19:53:19

Nie wiem skąd takie sumy: dwa lata podyplomówki na CM UJ -> 16 000, średnie zarobki w laboratorium diagnostycznym na "dzień dobry": młodszego asystenta (absolwent biologii, biotechu) - 1350 netto, magistra analityki bez wpisu do KIDL-a 1900, diagnosty lab: 2200. Więc chyba jednak warto?
lukiwo

lukiwo
Wysłany: 02.09.2011, 11:59:56

Na UM w Poznaniu jest po ok. 6000 za semestr i trwa 4 a pracę jako diagnosta z ostatniego rocznika analityki to na razie znalazła 1 lub 2 osoby (w zawodzie), pare w tytułem diagnosty pracuje jako technicy w małych laboratoriach. Może w innych miastach jest łatwiej, ale w Poznaniu "naprodukowano" przez ostatnie 3 lata tylu diagnostów, że teraz rynek się wysycił. W dodatku szpitale w mieście się łączą i likwidują laboratoria - zostawiając jedno, albo zlecają firmie zewnętrznej, która ma jedna placówkę centralna w mieście. Dodatkowo coraz większa automatyzacja badań z zastosowaniem coraz lepszego sprzętu redukuje zapotrzebowanie na diagnostów. Często prywatne placówki mają jednego diagnostę, który tylko podbija wyniki, a pracę wykonują ludzie na etacie technika i to ich się tyczą te zarobki. Oczywiście zawsze ktoś znajdzie dobra pracę, ale generalnie to nie jest różowo. Chociaż ten rynek jakoś jeszcze funkcjonuje, po samej biotechnologii o pracę w zawodzie jest jeszcze trudniej. Albo doktorat albo przedstawiciel. Takie jest mojej subiektywne zdanie.
Em

Em
Wysłany: 03.09.2011, 16:16:59

Owieczka: wiesz to ze słyszenia? Wejdź na portale ankietujace ludzi z zarobków to się dowiesz jakie są średnie pensje w naszym zawodzie Smile
http://diagnostyczne.info/node/20

U nas młodszy asystent dostaje tyle samo co młodszy asystent diagnosta i jest to pensja niższa niż maksymalna podana przez ciebie.
Studiów podyplomowych robić nie warto o ile już nie masz zaczepienia w labie medycznym. Realia są raczej takie, jak mówi lukiwo.
Na UM,gdzie ja studiuję płacę 4000/semestr, czyli łącznie 16tys za całość.
Jeśli mieszkasz poza miastem dodaj do tego koszty biletów i noclegi co weekend i wtedy skalkuluj,na ile to się opłaca.
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Praca biotechnologa
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Strona 8 z 8
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.