Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Biotechnolog a diagnosta laboratoryjny.

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Praca biotechnologa
Autor Wiadomość
mikroos

Studia: Biotechnologia UM Poznań

mikroos
Wysłany: 28.04.2008, 21:15:44

Współczuję...

I cieszę się, że u mnie generalnie panuje zdrowa zasada: "głowa w książkach" zamiast "książki w głowie"...
Dudek

Dudek
Wysłany: 01.05.2008, 00:17:43

mikroos napisał:

Współczuję...

I cieszę się, że u mnie generalnie panuje zdrowa zasada: "głowa w książkach" zamiast "książki w głowie"...

A ja zazdroszczę, bo na moich uczelniach wymagają i jednego, i drugiego.
fuksica

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

fuksica
Wysłany: 26.11.2008, 08:34:26

Skończykam kierunek technologia chemiczna o zakresie biotechnologii oraz studia podyplomowe z analityki medycznej. KIDL odrzucił moje podanie i odmówił wpisu na liste Diagnostów Laboratoryjnych, ponieważ nie ukończyłam kierunku biotechnologii a zakres ( czego ustawa nie precyzuje ) -studia podyplomowe kosztowały ponad 10 tyś . Czy któs ma podobne problemy z wpisem naliste? Proszę o kontakt [ tyciafuks@o2.pl]
Dudek

Dudek
Wysłany: 27.11.2008, 12:32:11

Ze stronki KIDL: http://www.kidl.org.pl/aktual/archiwum/pliki/110908.pdf

Niestety, ale specjalność Twoich studiów nie zmieni sytuacji, bo jesteś mgr inż. TCh, a uznano że kierunek ten nie ma zastosowania w diagnostyce. Jedynie absolwenci weterynarii, farmacji, bio(techno)logii, chemii i lekarskiego mają możliwość wpisu na listę DL.
Natomiast dziwi mnie jedno - dlaczego zostałaś przyjęta na studia podyplomowe z analityki medycznej, skoro nie wchodzi w rachubę możliwość wpisu na listę po TCh. Pierwszym etapem kwalifikacyjnym na te podyplomowe (i praktycznie jedynym) jest właśnie dyplom magisterski. Twój nie odpowiada wymaganiom, więc coś tu po prostu nie gra...
andriey

andriey
Wysłany: 27.11.2008, 14:22:24

Cytat:

Natomiast dziwi mnie jedno - dlaczego zostałaś przyjęta na studia podyplomowe z analityki medycznej, skoro nie wchodzi w rachubę możliwość wpisu na listę po TCh

Każdy kolejny słuchacz to kasa:)

Takie studia mogą się też przydać osobą które wpisu nie potrzebują np. przedstawiciele medyczni (analityczni) serwisanci sprzętu analitycznego, osoby zajmujące się zagadnieniami analityki medycznej nie pracujące w służbie zdrowia itp.
Dudek

Dudek
Wysłany: 27.11.2008, 16:04:07

Ja się domyślam że kaska rządzi, ale jednak wymogiem jest odpowiednia magisterka.
W tym roku rekrutowaliśmy na podyplomowe i nie było mowy o absolwentach innych niż lek, wet, chem, btch, biol, farma. Nie mogliśmy przyjąć nawet papierów od absolwentów innych kierunków... wydawało mi się, że to ogólne zarządzenie, ale jak widać różnie z tym bywa
fuksica

fuksica
Wysłany: 28.11.2008, 08:47:56

Dzieki za odpowiedzi Wink Jeśli chodzi o pytanie dlaczego zostalam przyjeta..Wczesniej nie było zapisu, ktory precyzowałby zakresy studiów i wykluczalby technologię chemiczną, a poniewaz skonczylam zakres biotechnologii na wydziale chemii ( a zarowno mgr chemii jak i biotechnologii maja prawo ubiegac sie o wpis) zlozyłam dokumenty na uczelni i po przeprowadzonej zgodnej z ustawą rekrutacji zostałam zakwalifikowana na podtawie przedmiotów jakie mialam - Nie bylo róznic programowych, ponieważ moj zakres studiów nie różni sie od biotechnologi na przykład na wydziale Rolniczym . Kierunek technologia chemiczna to bardzo szerokie zagadnienie i róni się wybranymi zakresami studiów. Ja skonczylam biotechnologię. Prawnikiem nie jestem i rzeczywiscie szkoła powinna byla to zweryfikowac wczesniej !Teraz mam 10 tyś mniej i klopoty na głowie. A ten cały KIDL....szkoda słów!!!
Pozdrawiam
jessica

Studia: Biotechnologia PG Gdańsk

jessica
Wysłany: 23.04.2009, 11:02:36

cos mi sie tu nie zgadza fuksica!!!! skonczylam biotechnologie na pg i nie mozesz byc jednoczesnie technologiem chemicznym i biotechnologiem bzdury!!!!!!
Boo

Boo
Wysłany: 01.10.2009, 12:59:56

Dobra przyznaję - nie przeczytałam całego wątku, bo po dwóch stronach dysput w stylu - co umie a czego nie umie zrobić biotechnolog nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, a znudziło mi się czytanie słownych przepychanek i tego czym się różni stawiać diagnozę od diagnozować.

Mam takie pytanie. Czy mając magistra z biotechnologii i ukończone studia podyplomowe a analityki medycznej - KIDL może odmówić wpisu na listę diagnostów?

Przeglądam oferty podyplomówek na wszelkich możliwych uczelniach medycznych i w gdańskiej znalazłam coś takiego:

"Komisja rozpatrzyła negatywnie odwołania 5 kandydatów, ze względu na
miejsce obecnego zatrudnienia, krótki staż pracy i brak możliwości wpisu na Listę
Diagnostów Laboratoryjnych po ukończeniu Studiów Podyplomowych Analityki
Medycznej"

To jest cytat z pisma rektora dotyczącego rekrutacji na podyplomowe z analityki.

Czy to znaczy, że aby dostać się na takie studia trzeba być zatrudnionym w laboratorium diagnostycznym?
Jaki jest wymagany staż pracy?

I jeszcze jedno, czy ktoś może powiedzieć coś - cokolwiek - o Wyższej Szkole Nauk Medycznych w Bydgoszczy?
Bo oni też prowadzą podyplomowe z analityki we współpracy z UM Lublin.
Może ktoś u nich kończył te studia?
Wdzięczna będę za opinie Smile
Piotrrrrrr

Studia: studiuję inny kierunek niż biotechnologia

Piotrrrrrr
Wysłany: 15.10.2010, 18:20:46

wspaniale było przeczytać 7 stron wyrównanej walki dwóch zakompleksionych środowisk Smile
pozdrawiam wszystkich
gargiw

gargiw
Wysłany: 02.03.2011, 18:43:34

Kończę biotechnologię na państwowej uczelni medycznej, podczas studiów miałem takie przedmioty jak: mikrobiologię, parazytologię, biochemię narządów (chemia kliniczna), immunologię, wirusologię i okazuje się, że nie mam prawa pracować jako diagnosta!!! Nie studiowałem na uniwersytecie i nie uczyłem się klonować roślin ani nie zajmowałem się w czasie studiów zoologią, a tymczasem jestem w lesie... To są po prostu jaja!!! Crying or Very sad
Boo

Boo
Wysłany: 03.03.2011, 09:52:48

gargiw napisał:

Kończę biotechnologię na państwowej uczelni medycznej, podczas studiów miałem takie przedmioty jak: mikrobiologię, parazytologię, biochemię narządów (chemia kliniczna), immunologię, wirusologię i okazuje się, że nie mam prawa pracować jako diagnosta!!! Nie studiowałem na uniwersytecie i nie uczyłem się klonować roślin ani nie zajmowałem się w czasie studiów zoologią, a tymczasem jestem w lesie... To są po prostu jaja!!! Crying or Very sad

A to wszystko dlatego, że nie miałeś organizacji laboratoriów diagnostycznych ;p

Współczuję Ci, ale taki los dzielą wszyscy biotechnologowie.
Pocieszę Cię, że pracować w laboratorium diagnostycznym generalnie możesz - jako np. pomoc techniczna.
W praktyce i tak pozwolą Ci porobić badania, bo kto ma to robić?
Świeżo upieczeni absolwenci analityki, którzy czasem nawet pipety nie potrafią sprawnie użyć? Praca jałowo to dla nich abstrakcja, a jeśli coś jest bardziej skomplikowane niż dodaj 50uL próby do 1000uL odczynnika to pojawia się problem...

Jak chcesz jednak szpanować pieczątką diagnosty - to przez podyplomówkę przebrnąć musisz.
Polecam te uczelnie (Białystok, Łódź, chyba Wrocław) gdzie przepisują oceny z przedmiotów co pozwala skrócić czas nauki do 3 semestrów i obniżyć koszty Smile

Powodzenia Smile
Piotrrrrrr

Studia: studiuję inny kierunek niż biotechnologia

Piotrrrrrr
Wysłany: 13.08.2011, 16:24:36

poprzez poniżenie kogoś sam czujesz się nieco wyżej, sprytnie Cool
Owieczka

Owieczka
Wysłany: 28.08.2011, 23:44:00

Po kilku latach ciszy w tym temacie odważę się wylać swoje żale.
Rok temu odbywałam praktyki w laboratorium diagnostycznym, po nich zaproponowano mi pracę w tymże labie (w zamiarach było otwarcie pracowni PCR, a w niej miejsce dla mnie).
Na ostatnim semestrze postanowiłam sprawdzić, czy propozycja jest aktualna - pracnowni nie otwarto, ale miało "znaleźć się coś innego". I znalazło... jako, że nie byłam jeszcze mgr przyszło mi obsługiwać okienko i rozdział materiału.
Obroniłam się czym prędzej, miałam być przeniesiona na pracownię i zapisać na studia podyplomowe z zakresu analityki.
Na pracownię mnie przeniesiono.... Na pół etatu, resztę spędzałam na OK, szkoliłam się (czytałam, obserwowałam, pytałam), szefowa była zadowolona. Kiedy zaszła konieczność przeniesienia mnie na pracownię na stałe, po 2,5 miesiącach nabywania doświadczenia... Zatrudnili na moje miejsce analityka. Na mojej pracowni, pracowało jeszcze dwóch techników, którzy wg mniemania kierownika mają większe uprawnienia do bycia na pracowni niż ja - magister biotechnologii. Moją "bezużyteczność" wyrażono poprzez ponowne zesłanie na obsługę klienta, pomimo, że zgodnie z umową zatrudniona jestem na pracowni jako młodszy asystent. Żyć nie umierać! Bez podyplomówki tak naprawdę jesteśmy w beznadziejnej sytuacji. Brak ofert pracy, a jeśli już są to w dobrze widziane jest być również diagnostą. Najśmieszniejsze jest to, że różnic programowych jest raptem 6 przedmiotów, głównie z naleciałościami ustawodawczymi, może 2, 3 kierunkowe :/
Tak naprawdę, po tych 5 latach ciężkiego zakuwania ciśnie mi się na usta pytanie: i po co mi to było? Nic to... Wydam 16 000zł, pozakuwam jeszcze, rozpocznę kurs angielskiego do certyfikatu i będę szukać swojego szczęścia....

mgr biotechnologii medycznej
Owieczka

Owieczka
Wysłany: 31.08.2011, 21:48:35

"Współczuję Ci, ale taki los dzielą wszyscy biotechnologowie.
Pocieszę Cię, że pracować w laboratorium diagnostycznym generalnie możesz - jako np. pomoc techniczna.
W praktyce i tak pozwolą Ci porobić badania, bo kto ma to robić?
Świeżo upieczeni absolwenci analityki, którzy czasem nawet pipety nie potrafią sprawnie użyć? Praca jałowo to dla nich abstrakcja, a jeśli coś jest bardziej skomplikowane niż dodaj 50uL próby do 1000uL odczynnika to pojawia się problem...

Jak chcesz jednak szpanować pieczątką diagnosty - to przez podyplomówkę przebrnąć musisz.
Polecam te uczelnie (Białystok, Łódź, chyba Wrocław) gdzie przepisują oceny z przedmiotów co pozwala skrócić czas nauki do 3 semestrów i obniżyć koszty Smile "

Pozwolę sobie skomentować:
- co do świeżo upieczonych mgr-ów analityki, u mnie na pracowni jeden nie potrafi zinterpretować zmętnienia, po miesiącu rutynowej pracy ;]
- jeśli chodzi o podyplomówkę, to Wrocław będzie rekrutował dopiero w styczniu, zaś ŚUM i Bydgoszcz oferują zrobić ją za odpowiednią opłatą w trzy semestry. Kraków - taniej ale 4.
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Praca biotechnologa
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 7 z 8
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.