Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Czy łatwo jest sie dostać na biotechnologie na AR???

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
kobra18

kobra18
Wysłany: 25.12.2005, 16:40:52

jestem ciekawa , czy na biotechnologie na AR trudno jest się dostać??Na maturze zdaje biol i chem. ale jestem raczej średnia z tych przedmiotów !!Nie wiem czy opłaca sie tam składać podanie bo pewnie jest strasznie ciężko aby mnie tam przyjeli?/Są tam jakieś dodatkowe egzaminy?? W tym roku musze się zdecydować jakie studia wybrać, a ten kierunek wydaje mi się ciekawy !Nie wiem tylko , czy po jego skończeniu znajde w Polsce prace
entropia

Studia: Biotechnologia UP Wrocław

entropia
Wysłany: 25.12.2005, 20:05:05

zalezy gdzie
kazda uczelnia rzadzi sie wlasnymi prawami
ale mysle, ze dobrze byloby gdybys mature zdala jak najlepiej

a po biotechu w Polsce nie ma pracy
po niczym w Polsce nie ma pracy
Greg

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Greg
Wysłany: 26.12.2005, 00:12:07

Cytat:

!Nie wiem tylko , czy po jego skończeniu znajde w Polsce prace

Niestety po żadnym kierunku studiów nie możesz dziś liczyć na pewną prace Sad
Trzeba studiować to co Cię ciekawi - wtedy masz szansę stać się specjalistką z tego co robisz. Dzięki temu zwiększasz szansę na znalezienie pracy. Pozdrawiam
kobra18

kobra18
Wysłany: 26.12.2005, 11:46:09

Dzięki za odpowiedzi wiem , u nas w kraju bardzo trudno znaleść prace!!Postaram sie mature zdać bardzo dobrze ale chciałabym dowiedzieć sie coś od kogoś z AR w Krakowie , jaki tam jest poziom i czy dużo chętnych na 1 miejsce było w tym roku ??
kobra18

kobra18
Wysłany: 26.12.2005, 12:29:59

Już częściowo znalazłam odpowiedź ale wydawało mi sie , że na AR jest mniej chętnych!!17 osób na miejsce to potwornie dużo !!Pytanko do jakiegoś świeżo upieczonego studenta biotechu na AR w Krakowie Czy są tam jekieś egzaminy wstępne jak naUJ czytanie jakiegoś tekstu naukowego itp??Jestem po prostu załamana podobno żeby sie dostać do Krakowa na AR trzeba zdawać rozszerzone języki , a ja zdaje tylko biologie i chemie rozszerzoną obawiam sie ,że to mi nie wystarczy ??
Atrax

Atrax
Wysłany: 26.12.2005, 13:41:12

Wiem jedno... praca jest, ale jak już niedawno pisano - dla niewielu. Najlepiej jest zostać na uczelni i zrobić doktorat. Wtedy o wiele inaczej się na Ciebie patrzy.
Poza tym zawsze pozostaje wyjazd za granicę. Dowiadywałem się z różnych źródeł i ludzie są generalnie zachwyceni. Nie tylko poziomem pracy, ale i zarobkami...
No cóż... ja bym wolał zostać w Polsce, ale jeżeli do wyjazdu zmusiłaby mnie sytuacja, to trudno. Nie wyobrażam sobie po kilku latach dosyć ciężkich studiów pracować w warzywniaku, a wiem, że niektórzy ludzie z ogromnym potencjałem są do tego zmuszeni, bo jakoś utrzymać się trzeba...
Ja na konto biotechnologii zrezygnowałem z medycyny. Wiem, że w pracy naukowej czułbym się lepiej i będę robił co w mojej mocy, żeby tak było.
Heh... ostatnio malował mi mieszkanie magister chemii. Smutne...
A co do ogromnej liczby kandydatów, to się specjalnie nie przejmuj. Rób swoje, ucz się. Dostać się jest niełatwo, ale wszyscy są w takiej sytuacji. Jedni są lepsi z biologii, inni z chemii. Poza tym wiele osób ma za cel dostanie się na medycyne, więc składa papiery na biotechnologię "w razie czego".
Ja tak chciałem zrobić i w rezultacie wyszło na to, że składam papiery na biotechnologię i "w razie czego" na medycynę...
kobra18

kobra18
Wysłany: 27.12.2005, 15:26:32

Wiadomość do Atrax: Dzięki za wyczerpującą odpowiedź , też kiedyś chciałam iść na medycyne ale stwierdziłam , że nie dam sobie rady z fizyką na maturze!!To było moje marzenie ale z sama biologią i chemią nie przyjmą mnie na żadną AM Sad no może poza Poznaniem , gdzie jest 42 osoby na 1 miejsce!!Moge zadać Ci kilka pytań ?Czy na biotechnologie były jakieś dodatkowe egzaminy czy liczyła sie tylko nowa matura??Jeżeli zdawałeś nową mature -moge dowiedzieć sie przynajmniej tak mniej więcej jak Ci poszło i czy konieczne jest zdawanie języków na poz. rozszerzonym ??
Atrax

Atrax
Wysłany: 30.12.2005, 20:13:02

Mnie niestety o to nie pytaj Smile Sam jestem w identycznej sytuacji jak Ty...czyli przed maturą Smile
Ja wybieram się na UW. Wiem, że tam w zeszłym roku (co jest umieszczone na ich stronie) wymagano chyba tylko matury zdanej z dwóch przedmiotów.
W każdym razie fizyką się nie przejmuj. Każdy jest w takiej samej sytuacji. Ja też jestem z niej słaby w porównaniu do mat-fizów, ale prawda jest taka, że biol-chem-fiz ma trudniej. Nauczycielkę mamy bardzo dobrą, ale co z tego, skoro godzin za mało. Ja osobiście zamierzam zrezygnować z fizyki na maturze, bo decyzję o studiach już podjąłem. Do lutego bodajże maturzyści mają czas. Generalnie dalej zamierzam uczyć się fizyki, ale tak, to będę miał więcej czasu na podszkolenie chemii.
A co do języków, to raczej nie, chociaż na pewno byłoby to jakimś atutem... mogę się mylić.
kobra18

kobra18
Wysłany: 31.12.2005, 12:53:10

Wydawało mi się że nie możesz być maturzystą Twoje wypowiedzi brzmią jak wypowiedzi doświadczonego studenta biotechnologii. Shocked Ja nie wybrałam fizyki, nie dałabym rady bo przecież chemia tez nie jest łatwa .Teraz dochodze do wniosku że my maturzyści musimy to jakoś przetrwać , jeszcze tylko ,a może aż prawie 5 miesięcy i zasłużony odpoczynek Laughing
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.