Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Biotechnologia na UMCS Lublin

Idź do strony 1, 2, 3  Następny
WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
Tamara

Tamara
Wysłany: 03.01.2006, 01:08:48

Przedewszystkim witam wszystkich serdecznie,bo jestem nową osobą na forum:) Czytam go już od dłuższego czasu..Nawet nie wiecie jak ono mnie mobilizuje do nauki:)
Mam jednak parę pytań:

1)Mówicie że na UMCS nie jest się trudno dotać..Ale przecież tam jest 18 osób na miejsce?!!
2)Jakie jest wasze zdanie o kursach przygotowawczych na studia np. prowadzonych na AM w Lublinie albo innych..Warto wydać ok.1200zł?
3)Co myślicie o studiowaniu biotechnologii i farmacji?Wydaje mi się że te dwa kierunki się trochę uzupełniają..Może jest ktoś kto studiuje w ten sposób?

Dzięki wielkie za odpowiedż..Pozdrawiam serdecznie i marzę dalej:)
Marcin
Moderator
Moderator

Studia: Biotechnologia UMCS Lublin

Marcin
Wysłany: 03.01.2006, 01:36:54

cześć,
studiuję na 4 roku na tej uczelnii,
wtedy rekrutacja była 'normalna' Smile czyli egzamin wstępny, więc nie powiem czy Ci teraz będzie trudno czy łatwo,
ale trochę wyjaśnię takie powodzenie mojej uczelni Smile

oczywiście, hehe... bo jest bardzo dobra, fajnie się studiuje, i dlatego tak dużo chętnych :p "UMCS uczelnią przyjazną dla studentów!" - nawet wygrała taki konkurs w zeszłym roku,

a inna przyczyna to położenie Lublina na mapie Polski, mianowicie UMCS to jedyny poważniejszy uniwersytet po stronie wschodniej kraju, wprawdzie gęstość zaludnienia nie jest u nas najwyższa, ale promień "działania" uczelni jest dość duży, nie ma w okolicy żadnej innej biotechnologii uniwersyteckiej (jest na AR w Lublinie) więc oczywiste jest, że jeżeli ktoś z okolicy bardzo chce studiować na biotechnologii w Krakowie, Warszawie, czy Poznaniu to dla bezpieczeństwa złoży i papiery na UMCS, czegoś takiego np. w Warszawie nie będzie, bo tam do wyboru ludzie mają UW, SGGW, Politechnike, ewentualnie inne miasta...
inaczej mówiąc, często ludzie w promieniu 200km od miejsca zamieszkania nie mają żadnej innej biotechnologii niż na UMCS Smile jako że najbliżej to tak czy siak się tam papiery złoży,

poźniej się okazuje, że kandydaci się podostawali na inne uczelnie, i wtedy można się odwoływać, pisać podania, itd.. można w ten sposób też się dostać, dużo kandydatów na Akademię Medyczną składa papiery też na 'rezerwową' biotechnologię, dostają się tam, i zwalniają miesce...

faktem oczywiscie jest, że, tak z pierwszej listy trudno jest się dostać, 18/miejsce, których jest tylko 35-40, to oczywiście sporo,
i to, że na UMCS się bardzo fajnei stiduje, i głównie zapewne dlatego tak wielu chętnych Smile

co do pytania 2 to nie wiem, nie korzystałem z kursu przygotowującego do egzaminu,
a na 3, myślę, że jeden studiowany z zainteresowaniem zdecydowanie wystarczy Smile
Greg

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Greg
Wysłany: 03.01.2006, 17:43:54

Witam, podobnie jak Marcin studiuję na IV roku UMCS. Studiowanie 2 kierunków na raz nie ma większego sensu. Biotechnologia raczej mało się pokrywa z farmacją, może pierwasze lata studiów. Mam koleżankę, która studiowała równolegle biotechnologię na UMCS i fizjoterapię na AM. Dużo ją to kosztowało, ale poradziła sobie. Niestety żadnych korzyści z tego nie ma. Wręcz przeciwnie: niską średnią Sad. Poza tym studiując drugi kierunek równolgele nie bedziesz miała mozliwości poświęcić każdemu z nich odpowiednio dużo czasu. Nikt nie doceni tego, że pracujesz podwójnie. Myślę, że to zły pomysł.
Koper

Koper
Wysłany: 07.01.2006, 22:49:55

Podobnie jak Greg uwazam ze powinnas sie zdecydowac na farmacje lub biotechnologie i zapewne tak uczynisz nawet w przypadku kiedy dostalabys sie na te dwa kierunki. Nie wiem ktory powinnas wybrac, to juz kwestia co bardziej Cie interesuje, wsrod moich znajomych ktore dostaly sie zarowno na farmacje jak i na biotechnologie wybor padal na ta pierwsza.

Marcin napisał:

mianowicie UMCS to jedyny poważniejszy uniwersytet po stronie wschodniej kraju

Nie do konca zgodzilbym sie, trudno bowiem nazwac KUL uniwersytetem malo powaznym niezaleznie od sympatii czy tez antypatii dla tej uczelnii, co prawda nie ma tam kierunku biotechnologia ale w Twoim zdaniu jest ogolne stwierdzenie ze tylko UMCS jest liczaca sie uczelnia po stronie wschodniej kraju, ale wlasnie KUL do takich uczelni na pewno mozna zaliczyc.
Marcin
Moderator
Moderator

Marcin
Wysłany: 08.01.2006, 02:18:10

oczywiście chodziło mi o poważny uniwersytet dla kandydatow o zainteresowaniach biotechnologicznych Smile na KUL też mają laboratorium pokroju biologii molekularnej, ale dopiero startuje, może za kilka lat i tam będzie biotechnologia Smile
Koper

Koper
Wysłany: 08.01.2006, 02:40:10

Maja tez labolatorium pokroju hodowli tkanek zwierzecych podobne do tego w ktorym bedziesz realizowac prace magisterska:)
Marcin
Moderator
Moderator

Marcin
Wysłany: 08.01.2006, 03:17:28

czyli też podobne to tego w którym Ty bedziesz realizowal swoją Smile
Koper

Koper
Wysłany: 08.01.2006, 13:43:27

Ponadto jak zauwazylem KUL ma sporo kontaktow z roznymi labolatoriami w Lublinie i osoby ktore wykonuja tam prace magisterskie to badania prowadza np. w zaprzyjaznionym labolatorium Odzialu PAN w Lublinie itp., na UMCS taka sytuacja miala miejsce w ostatnim czasie np. w Zakladzie Fizjologii Zwierzat gdzie szereg badan na potrzeby magistrantow i badan prowadzonych w tym zakladzie bylo prowadzonych w labolatriach Akademii Medycznej w Lublinie.
Oxygen

Oxygen
Wysłany: 12.01.2006, 18:00:26

Czy wie ktoś może jaki był próg ilości punktów od którego przyjmowano na UMCS na biotechnologie w semestrze 2005/2006?
Tamara

Tamara
Wysłany: 15.01.2006, 20:44:38

Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi na moje pytania Very Happy Zapraszam do dalszej dyskusji...
POZDRAWIAM Serdecznie Laughing
Capo

Capo
Wysłany: 18.01.2006, 23:52:04

1. Nie oszukujmy sie trudno jest sie dostać! Ci co mówia ze nie jest trudno dostali sie i moge sie założyć ze duuuzo wiedzili i nie zadli jak to powiedziala dr Dmowska "psim swędem"
2. Do kursów nie jestem przekonany...bo w sumie nie byłem i nie znam nikogo kto był. Za to moge Ci z pełnym przekonaniem polecić "korki" u pracownika UMCS najlepiej prof. Wink Niestety na to trzeba miec kase. Ludzie odemnie z roku chodzili i sie dostali ale nie przez jakieś machlojki tylko on uczy tego co Ci bedzie potrzebne a nie jakis pierdoł. Noi na wstepie masz "wtyke" ktora moze Ci w czyms bedzie mogła pomóc. Cool
3. Jeśli jesteś masochistką i nie chcesz zobaczyć przez pierwsze 2 lata żadnej imprezy to spokojnie możesz zaczynać te dwa jakby nie było lekkie i przyjemne kierunki. Laughing Mam koleżanke która pierwsze tygodnie na uczelni (AM- farmacja) miała dramatyczne. Moze dlatego ze była przeambitna i troche ja to przerosło( bo jak tu 5 nie dostałam). Wybór należy do Ciebie!
PS. KUL ma kase!! KUL ma duuuuzo kasy!!! Każdy wie ze raz w miesiacu taca jest na KUL, tak samo jak to ze choja emigracja wspiera KUL, i to ze państwo daje kase tak jak na inne uczelnie. Narazie nie wiedza co z ta kasa zrobić, ale maja juz kadre z UMCSu i bedzie to sie rozkrecać. Przyszłość jest jasna przyszłość to KUL!!! Exclamation
Tamara

Tamara
Wysłany: 24.01.2006, 20:07:23

Czyżby nikt już nie miał nic do powiedzenia na ten temat.... Sad Dziękuję jeszcze raz wam wszystkim...Buziaki:*
Marcin
Moderator
Moderator

Marcin
Wysłany: 25.01.2006, 11:32:06

Cytat:

Czyżby nikt już nie miał nic do powiedzenia na ten temat....

to zapytaj o coś konkretnego Smile
Ulala

Ulala
Wysłany: 25.01.2006, 12:34:52

Chciałabym dołączyć się do waszych rozważań i dodać coś nowego, dla tych którzy jeszcze nie wiedzą gdzie będą studiować. Ja studiuje na SGGW (biotechnologie oczywiście Smile ). U mnie jest super. Laby są dobrze wyposażone, mamy dużo praktyki (dużo czasu spędzamy w fartuszku Cool ). Więc zapraszam do Warszawy!
Jedno jest pewne. Gdzie by się nie studiowało biotechnologii, trzeba się nią pasjonować, bo inaczej studia stana się męką, bo kierunek jest ciężki, nie oszukujmy się. Ale jest to naprawde genialna rzecz. Koledzy pewnie przyznaja mi rację, prawda?? I żadna farmacja nie daje tyle satysfakcji (przynajmniej w moim odczuciu) co np. przeprowadzanie transformcji.
Pozdrawiam serdecznie
Marcin
Moderator
Moderator

Marcin
Wysłany: 25.01.2006, 23:21:39

przyznajemy Ci rację :)
tylko dalej, jak już zechacemy głębiej wnikać w "świat biotechnologii" to czasami możemy doznać rozczarowania np. pt. sekwencjonowanie DNA tylko teoretycznie ;( mimo że automatyczny sekwentoator jest na wyposażeniu...
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.