Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

mikrobiologia, biologia zaocznie... (?)

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
iria

iria
Wysłany: 07.02.2006, 19:23:33

Zawsze chcialam isc na studia biologiczne, niestety zaocznie ( a przynajmniej narazie), ale teraz bardzo mnie zainteresowala mikrobiologia....i mam wielki problem, bo planowalam studiowac na UMK w Toruniu, ale tam nie ma mikrobiologi... Po drugie - rozumiem, ze mikrobiologie wybiera sie jako specjalizacje, ale czy na studiach zaocznych w ogole jest taka mozliwosc..? A jesli nie, to czy w trakcie zaocznych studiow, w momencie kiedy wybiera sie specjalizacje, mozna zmienic uczelnie na ta, gdzie ta specjalizacja (mikrobiologia) jest? ...i przejsc ewentualnie na studia dzienne ( bo chyba mikrobiologii zaocznie nie ma... )? Mam straszny metlik w glowie... pomozcie... Crying or Very sad
ZX

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

ZX
Wysłany: 07.02.2006, 20:43:54

Mikro
hmmm to elitarny kierunek cokolwiek to znaczy;)
Myślę ze lepiej być na studiach dziennych i postawić na jedna kartę tzn. kredyt studencki i starać się na wyższych latach pracować.
Myślę ze po zaocznej biologii tylko ogólną można skończyć
iria

iria
Wysłany: 08.02.2006, 11:22:33

No tak, ale ja przynajmniej przez 2 lata nie bede miala tej mozliwosci studiowania dziennie.... tu w tym momencie nie chodzi o pieniadze - w ciagu pierwszych lat rzadko bede w kraju...a za granica nie chce studiowac.
Kurcze, szukam i do tej pory nie trafilam na te specjalizacje na/po studiach zaocznych...Jak to zrobic..? Crying or Very sad
iria

iria
Wysłany: 10.02.2006, 13:18:12

Jestem w kropce, nie wiem co robic...Pytam na wszystkich chyba forach o tej tematyce o to samo i nikt nic nie wie...Na studia zaoczne na UMK jestem zdecydowana od ok. 2 lat i cieszylam sie, ze przynajmniej ten problem ( z wybraniem uczelni) mam z glowy....ale chyba za szybko sie cieszylam, bo zaczelam sie zastanawiac 'co ja chce robic po tych studiach?'...zaczelam szukac specjalizacji, ktora naprawde by mnie interesowala i z ktora moglabym wiazac plany na cale zycie...jak w temacie - chodzi o mikrobiologie...i tu jest dla mnie katastrofa, bo:
- po pierwsze: na UMK , na ktory bylam przygotowana od 2 lat, nie ma tej specjalizacji;
- po drugie: specjalizacja z mikrobiologii ( z tego co sie zdarzylam zorientowac) jest raczej na studiach dziennych, a ja przynajmniej 2 lata MUSZE studiowac zaocznie (nie ma innej mozliwosci)....

Swiat sie dla mnie zawalil, bo jak juz znalazlam dla siebie wymarzone studia, z ktorymi moglabym wiazac dalsze plany bez poczucia (hmmm) znudzenia/zniechecenia, okazaly sie ciezko dla mnie dostepne....Najchetniej stuiowalabym zaocznie przez 2 lata, albo zrobila zaocznie licencjata i pozniej przeniosla sie na inny uniwersytet z ta specjalizacja...tzn. specjalizacje robilabym gdzies indziej....chodzi tylko o te pierwsze lata...Naprawde rozne dziwne pomysly przychodza mi do glowy, ale to przeciez decyzja na cale zycie...a czas goni...
Jestem zla, zawiedziona, rozczarowana...wszystkie negatywne uczucia sie we mnie kumuluja...nie wiem jak to wszystko wymyslec, aby miec te mozliwosc zrobienia specjalizacji z mkrobiologii - te zaoczne studia bardzo mi to ograniczaja....a przeciez to ten sam kierunek i material, ktory (jak na studiach dziennych) trzeba przyswoic...Na sama mysl sciska mnie w zoladku - boje sie, ze nie znajde rozwiazania..
koh.samet

Studia: studiuję inny kierunek niż biotechnologia

koh.samet
Wysłany: 29.03.2006, 14:37:14

Witaj,

Nie przejmuj sie, na pewno znajdziesz jakies wyjscie, skoro jestes tak zdeterminowana. Nie musisz przeciez koniecznie zaczac i *skonczyc* studia zaocznie. Wiele ludzi po 1-szym, drugim roku przenosi sie z zaocznych na dzienne. Jest taka mozliwosc, jesli delikwent ma dobra srednia. Najlepiej napisz na uczelnie, ktora odpowiadalaby Ci tak jak UMK/Torun i zapytaj.

Zycze Ci powodzenia w dazeniu do celu!
Pozdrawiam
koh.samet

Studia: studiuję inny kierunek niż biotechnologia

koh.samet
Wysłany: 29.03.2006, 15:10:20

Mam jeszcze taki pomysl:

Jesli napisza Ci ze to se ne da, bo sa roznice programowe miedzy zaocznymi a dziennymi studiami i po dwoch latach zaocznych danej specjalizacji robic nie mozesz nawet po przeniesieniu na dzienne, to napisz im, ze jestes sklonna jeden dodatkowy rok poswiecic na pokrycie tych roznic, gdy juz sie przeniesiesz na dzienne z zaocznych. Jesli Ci by to odpowiadalo oczywiscie.

Pozdrawiam
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.