Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Kilka pytań do studentów UMC Lublin lub AR Kraków

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
aleksandra

aleksandra
Wysłany: 21.03.2006, 20:43:54

Witam wszystkich-jestem nowa na tym forum Smile
Jestem jeszcze w liceum i w tym roku zdaje maturę. CHciałabym studiować biotechnologie bo mysle że to fajna sprawa. Czytam sobie różne rzeczy na tej stronce i widze że jest wielu miłych studentów Very Happy którzy chętnie pomagają "młodym" i odpowiadają na pytania. Ja też mam ich kilka dlatego prosze jakby ktoś znalazł chwilke i mógł coś na ten temat napisac A więc:
1. Czym różnią się UMC i AR Kraków jeśli chodzi o ten kierunek ( chciałabym poprostu znać opinie z jednej i drugiej uczelni)
2. Co jest lepsze w biotechnologi, tzn w co inwestować - w praktyke czy teorie? (troche głupie pytanie ale coś mi tak chodzi po głowie Wink)
3. Jakie są tu i tu warunki jeśli chodzi o Akademik i stypendia lub jakieś pomoce finansowe?
4. Jak daleko od centrum są te wydziały?
5. Trudno się dostać i utrzymać? Jacy są ci co uczą?
Z tych pytań widac chyba że nie moge sie zdecydować i zastanawiam nad tymi dwoma uczelniami. Co mam wybrać? W sumie to pewnie po maturze pójde tam gdzie mnie zechcą ale póki przed i jeszcze moge zrobić wszystko żeby sie nauczyć hehe to moge powybrzydzać.
Pozdrawiam wsszystkich miłych studentów Very Happy i biotechnologów i dzięki z góry za odpowiedź
aleksandra

aleksandra
Wysłany: 21.03.2006, 20:50:44

Aha chciałam jeszcze dodać że super jest cała ta stronka(nie wiem jak inaczej mogę to zrobić więc tu pisze) . Sobie poczytałam nie tylko o studiach ale ogólnie o biotechnologi strasznie ciekawych rzeczy. Naprawde dobra robota. Pozdrowienia dla autora i moderatora Wink
Marcin
Moderator
Moderator

Studia: Biotechnologia UMCS Lublin

Marcin
Wysłany: 21.03.2006, 23:02:08

witam

zaczynając od początku,
poprawna nazwa uczelni z Lublina to UMCS,
ja tutaj studiuje więc co niżej mówię dotyczy tej uczelni,
dalej, należy korzystać z wyszukiwarki forum, i tak wpisując w nią UMCS pokazują się tematy:

Biotechnologia na UMCS Lublin
http://www.biotechnolog.pl/forum/temat-528.htm

Ar Krakow, AR Lublin czy UMCS ??
http://www.biotechnolog.pl/forum/temat-602.htm

coś z tego można wyczytać już,
zapewne czytałaś komentarze pod uczelniami:
http://www.biotechnolog.pl/biotechnologia,studia.htm

i wtedy kolejno odpowiedzi na pytania:

1. w komentarzach pod uczelniami,
2. nie wiem jak to rozumieć... Smile
3. akademiki są w różnych cenach - jak na każdej uczelni, w zależności od ilości osób w pokoju i standardu, od 150-350 - coś koło tego, akademiki 5min na piechotę od wydziału, stypendia naukowe i socjalne obcięte w tym semestrze, nie wiem jak będzie za rok, podobno naukowe od 4,5 i jakieś sore, teraz od 4,0 było,
4. w Lublinie dość trudno określić gdzie jest centrum życia miasta, na mapie akademiki / widział są na środku, zresztą zerknij na mapę: http://www.umcs.lublin.pl/index.html?akcja=plan
5. nie wiem Smile

pojedź sobie na drzwi otwarte tych uczelni i zobacz jak to wygląda, spotkach tam studentów biotechnologii i pogadasz,
na UMCS już chyba były w ten weekend Smile
hiszpanka

hiszpanka
Wysłany: 21.03.2006, 23:14:28

czesc1jestem studentka AR w Krakowie. Studia są bardzo ciekawe, ale musisz sama z sibie dać. Wykłady to tylko min. wiedzy resztę musisz zdobyć sama. wykładowcy są wymagający, ale przystępni i nie ma problemów z dogadaniem się. Jesli chodzi o pomoc naukowa to są stypendia socjalne, ale dochody na jednego członka rodziny nie moga przekroczyc ok. 560. zlotych, sa też stypendia naukowe, ale dostaje je tylko 20% rocznika i trzeba miec średnią grubo powyżej 4,0. Biotechnologia na AR nie ma swojego wydziału i poprstu biegamy z jednego wydziału na drugi, ale wszytskie sa rozmieszczone mniej więcej 20-30 min od rynku. Goraco polecam, ponieważ warto:D Very Happy
aleksandra

aleksandra
Wysłany: 23.03.2006, 12:28:11

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Przepraszam Cię MArcin za ten UMC już będę wiedzieć że ma być UMCS Wink No i dzięki za te adresy poprzeglądam sobie. Mam jeszcze jedno pytanie;; czy są na Waszych uczelniach tzn gdzieś niedaleko jakieś apostolstwa studenckie albo fajne grupy katolickie albo chrześcijańskie szerzej rzecz biorąc i czy jest na to czas w ciągu studiowanai?
Pozdrawiam Very Happy
Marcin
Moderator
Moderator

Marcin
Wysłany: 23.03.2006, 12:46:45

no, te adresy powinnać przeglądać na początku, pytać o to czego nie ma, nie pytać czy trudno się dostać i utrzymać na studiach Smile
wracając do Twojego pytania, jak wiesz w Lublinie jest KUL, i tak takich grup jest zapewne sporo i nie sądze aby miał ktoś przeciwko abyś mogła w tym uczestniczyć, raczej przyjmą z otwartymi rękami zbłąkaną UMCS-ową owieczkę :p
KUL jest 3min na piechotę od wydziału / rektoratu / akademików UMCS (patrz mapa),
aleksandra

aleksandra
Wysłany: 27.03.2006, 12:11:12

Dziękuję Wink odezwę się jeszcze jak będę miała jakieś wątpliwości. Ogromnie dużo roboty z tą maturą...jeszcze tylko miesiąc Wink pozdrawiam
Koper

Koper
Wysłany: 09.04.2006, 00:39:53

aleksandra napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie;; czy są na Waszych uczelniach tzn gdzieś niedaleko jakieś apostolstwa studenckie albo fajne grupy katolickie albo chrześcijańskie szerzej rzecz biorąc i czy jest na to czas w ciągu studiowanai?
Pozdrawiam Very Happy

Jest wiele dobrze funkcjonujacych grup katolickich jesli tak to nazwiemy, takie glowne centrum duszpasterstwa młodziezowego w Lublinie znajduje sie przy parafi pw.Sw. Ducha, powstaje tam wiele ciekawych inicjatyw, jest wolontariat, ponizej wklejam linki gdzie znajdziesz wiele ciekawych informacji:
www.duch.lublin.pl
http://www.dominikanie.lub.pl/da/index.htm
http://www.kul.lublin.pl/da
w internecie mozesz posluchac katolickiego radia z Lublina, a tam znajdziesz wiele relacji z tego co dzieje sie w Lublinie w tym temacie ktory Cie interesuje:
http://www.radioplus.lublin.pl/

Co do nazwy UMC to wiele osob z jakimi rozmawialem za granica to tak naprawde patronke naszej uczelni kojarzy przede wszystkim jako Maria Curie i dla nich wrecz naturalna bylaby nazwa UMC Lublin, ale zarowno w nazwisku naszej noblistki pozostalo jej nazwisko panienskie Skłodowska jak i w akronimie lubelskiej uczelni literka S Smile Sama uczona wielokrotnie dawala wyraz swojego patriotyzmu, tak wiec przez cale zycie pomimo wyjazdu do Francji nie tylko poprzez swoje nazwisko byla zwiazana z polskimi korzeniami.
aleksandra

aleksandra
Wysłany: 12.04.2006, 13:31:43

Dziekuję za ten mini wykłądzik o pani Skłodowskiej Wink Bardzo ją szanuję choć oprócz tego że odkryła rad i polon i dostała nobla nie wiele wiem. Mieszkam na ulicy dedykowanej jej nazwisku Wink i czuje się zaszczycona Wink a o nazwie uczelni to poprostu pomyliłam się tak niefortunnie.

Dziękuję za te linki i wiadomości o grupach katolickich. Należę juz kilka ładnych lat do Ruchu Światło Życie i zależy mi poprostu by dalej być w jakiejś grupie nie koniecznie oazowej Wink

Za trzy tygodnie matura! Siedze cały czas w książkach i sie boje ale jakoś dam rade. Moją największą motywacją jest BIOTECHNOLOGIA więc postaram się dostac na te studia i robić to co lubie Wink

Pozdraiwam wszystkich miłośników tej dziedziny i wogóle studentów. Wink
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.