| Autor |
Wiadomość |
|
Ewusieczka
|
Wysłany: 19.05.2006, 20:10:19
Hej.Może tak byśmy co nie co napisali osobie?Np czym się interesujecie?co chcecie robić w przyszłości  i jak macie na imię  ja również przedstawię się i nie tylko;)dziękuje za uwagę.Do usłyszenia 
|
Gość
|
Wysłany: 23.05.2006, 20:06:18
cześć 
|
Rayne
|
Wysłany: 27.06.2006, 12:11:01
No siemka.Ja też tu jestem nowa.Mam na imię Kaśka i od września będę chodzić do 2 klasy LO.Profil biologia chemia.Marzę o medycynie na AM w Poznaniu,bo tam nie trzeba fizyki.Jeśli się nie dostanę to zastanawiam sie nad biotechnologią medyczną.
|
Marcin Moderator

Dołączył: 21 Wrz 2004 Posty: 570 Skąd: UMCS Lublin Studia: Biotechnologia UMCS Lublin
|
Wysłany: 27.06.2006, 12:31:03
witaj,
sporo osób uważa ('ze świata nauki'), że w Polsce, jeżeli już jakaś biotechnologia ma być to właśnie ta 'czerwona', czyli medyczna,
więc chyba jesteś na dobrej biotechnologicznej drodze 
|
Ewusieczka
|
Wysłany: 27.06.2006, 13:19:22
Witajcie  Podaję Wam nr mój GG: 8580887.  BArdzo chętnie z Wami pogadam..Do klinięcia 
|
Rayne
|
Wysłany: 27.06.2006, 15:41:46
A mój gg to 9133380 i też bardzo chętnie poklikam z każdym,kto jest zainteresowany biologią.  piszcie,chcę się dowiedzieć jak najwięcej
a jeśli chodzi o biotechnologię "czerwoną" to jak na nią się dostać? Pewnie najpierw ogólnie na biotechnę,a potem się wybiera specjalizację jak na medycynie tak?
I jeśli sie ktoś orientuje,to proszę powiedzcie mi czy w okolicach Krakowa są jakieś możliwości pracy w tym zawodzie? No wiecie,lubię biotechnologię,ale nie chcę pracować w oczyszczalni ścieków ani w sanepidzie,choć i tym nie pogardzę.Czy trudno jest się załapać do pracy nad szczepionkami?
|
mikroos
Dołączył: 08 Cze 2006 Posty: 1028 Skąd: Szczecin / UM Poznań Studia: Biotechnologia UM Poznań
|
Wysłany: 28.06.2006, 01:15:09
wszystko zalezy od uczelni, musisz sie zorientowac jakie sa oferowane specjalizacje, proste.
praca przy szczepionkach? szansa srednia w Polsce, ale jesli juz, to polecam w takim razie Biotechnologie na AM w Poznaniu, ludzie ktorzy nas bezposrednio nauczaja pracuja nad szczepionka na melanoma malignum i sadze, ze nie poprzestana na tym jednym projekcie, bo wyniki maja niesamowicie dobre - wiec zapewne w przeciagu paru lat beda szukali asystentow, a gdzie ich szukac, jak nie na wlasnym podworku, wsrod wlasnych studentow? tym bardziej, ze niedlugo beda rozwijali dzial badawczy, choc oczywiscie nie beda pracowali tam wylacznie nad szczepionkami, pracy bedzie mnostwo na roznych frontach, od diagnostyki po leczenie nowotworow.
pzdr.
|
mikroos
Dołączył: 08 Cze 2006 Posty: 1028 Skąd: Szczecin / UM Poznań Studia: Biotechnologia UM Poznań
|
Wysłany: 28.06.2006, 01:20:17
ech, jeszce jeden post, bo nie doczytalem.
Rayne napisał:
Marzę o medycynie na AM w Poznaniu,bo tam nie trzeba fizyki.Jeśli się nie dostanę to zastanawiam sie nad biotechnologią medyczną.
podejrzewam, ze w praktyce raczej bedzie na odwrot - jesli sie nie dostaniesz na biotech, to zostanie Ci lekarski  bo trudniej sie dostac na biotechnologie. szykuj sie na wymagany poziom minimum 255 procent z trzech matur - biologia, chemia, angielski.
a wracajac do Twojego zapytania o specjalizacje, to na AM Poznan automatycznie idac na biotech jestes przydzielana do specjalizacji 'biotechnologia medyczna', bo to jedyna, jaka jest w ramach kierunku realizowana. w razie potrzeby sluze informacja na temat tego kierunku.
|
Rayne
|
Wysłany: 28.06.2006, 09:27:00
Mikroos jesteś super.Dzięki za odpowiedzi.Najbardziej denerwuję się maturą z chemii,ale chemiczka powiedziała mi,że jeśli będę dużo ćwiczyć to zdam na pewno bardzo dobrze.Angielski mam już blisko małego paluszka,także tym się nie martwię.Biologia-pamięciówka,dam radę.Ale obawiam się jeszcze jednego... już na studiach jest dużo matematyki na biotechnologii ?? Mi niezbyt ona idzie,ale jeśli jest jej dużo to może podpowiesz jak się jej nauczyć?Może masz jakieś sposoby.
Pozdrawiam
|
pytająca
|
Wysłany: 28.06.2006, 11:44:07
hejka jezeli juz odwiedziam to forum to stwierdziłam ze wart było by tu nawiazac znajomości , wiec ucze sie w LO z rozszerzeniem biologiczno-chemiczno-fizycznym obecnie jestem w II klasie i bede starała sie dostac na biotechnologie gdzies w Poznaniu .. 
|
mikroos
|
Wysłany: 28.06.2006, 19:14:07
Rayne - z matmy jest o ile pamietam 60 h zajec, czyli nie tak znowu malo. no i jest to matma w miare rozwinieta, tzn. calki, rozniczki itp... nie wiem, co Tobie doradzic, bo sam mialem sporo klopotow z tym  wazna jest np. bardzo prosta rzecz: wysypiaj sie przed zajeciami i naprawde koncentruj. przeszedlem jakos przez to i wszyscy z roku przeszli, wiec na pewno tez sobie dasz rade  na szczescie wykladowcy od matmy sa pomocni w sytuacjach podbramkowych i co prawda egzekwuja wiedze, ale sa ludzcy i staraja sie isc na reke studentom. bedzie ok 
|
hipopotam
|
Wysłany: 29.06.2006, 09:24:35
witam ja już drugi raz próbuje na biotech na uw, rok temu byłem 3 pod kreską więc naprawde nie wielę mi brakowało. Teraz poprawiłem maturkę i robię powtórkę z rozrywki... bardzo chętnie pogadam z kimś kto tez chce iśc na tą uczelnie albo na sggw. mój nr gg to 4033004.
A jak mam na imię nie powiem bo jestem nie miły.
|
enka
Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 14 Studia: Biotechnologia UŚ Katowice
|
Wysłany: 07.07.2006, 23:00:02
Witam, mam na imię Marzena i studiuję na UŚ. moja droga studencka jest dość zawiła-dłuuugo by opowiadać co i jak, więc na razie tylko tyle że najbardziej interesuje się inżynierią genetyczną. Niestety na mojej alma mater zajmujemy się głównie roślinkami, ale ja już coś wykombinuje (  ) żeby jednak wreszcie popracować nad człowiekiem, lub chociaż kręgowcami 
|
elmirka1702
Dołączył: 30 Maj 2006 Posty: 80 Studia: Biotechnologia PŚ Gliwice
|
Wysłany: 08.07.2006, 09:36:44
Rayne- jest jeszcze jeden sposób żeby dobrze umieć matmę- usidlić jakiegoś matematyka  (tzn- studenta który umie dobrze matme- nie myśl przypadkiem o nauczycielu chociaż to już kwestia gustu  ) tylko wiesz, trzeba umieć czasem nie skupiać się tylko na sobie nawzajem a na nauce, chociaż to takie proste nie jest  ale życzę powodzenia- może się uda 
|
elmirka1702
Dołączył: 30 Maj 2006 Posty: 80 Studia: Biotechnologia PŚ Gliwice
|
Wysłany: 08.07.2006, 09:38:38
Marzena- a trudno jest na usiu? bo ja składam na polibude do gliwic i na uś, wolałabym na polibude iść ale zobaczymy (wiem że kolejność priorytetów troche odwrotna bo podobno łatwiej jednak na polibude wiec jak tam sie nie dostane to na uś tym bardziej nie mam co liczyc jednak rodzice sie uparli no to złożę, liczą na to że zmienie zdanie i na uś poleze  )
|