Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

biotechnologia na UW czy na SGGW?

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
dredziol

dredziol
Wysłany: 24.05.2006, 14:32:10

będę upierdliwa...trudno...wiem tylko że 9 h matmy i budowa wtryskarek na polibudzie to nie moja droga. Qurcze tylko mam problem UW czy SGGW?...może odnajdą się na formum szczęśliwi studenci z obu uczelni i cosik poradzą hmm?Pozdrawiam
Majka

Studia: Biotechnologia UW Warszawa

Majka
Wysłany: 26.05.2006, 19:12:08

W sumie to wszystko zależy od tego, co rozumiesz pod pojęciem biotechnooigia, bo mi przed studiami wydawało się że to coś zupełnie innego. No i w sumie cieszę się że na UW trafiłam Very Happy.
No ale do rzeczy, jeżeli interesujesz się biologią molekularną albo wiążesz swoją przyszłość z karierą naukową, to UW jest naprawdę godne polecenia, i od razu mówię, to bzdura, że u nas uczą tylko teorii. Jak wolisz prawdziwą biotechnologię, chcesz pracować potem przy produkcji antybiotyków, piwa itd albo chcesz projektować bioreaktory, to na UW nie składaj papierów.
dredziol

dredziol
Wysłany: 27.05.2006, 20:54:42

dzięki:)...wreszcie ktoś odpowiedział...o UW słyszłam też że jest więcej możliwości by zahaczyć się w jakimś laboratorium i zajmować się tym co naprawdę Ciebie interesuje. Właśnie a jak jest z licencjatem. Czy mając już licencjat możesz wykonywac pracę związaną ze studiami?
Majka

Majka
Wysłany: 28.05.2006, 13:55:35

To znaczy, że chodzi Ci o to że możesz pracować??
Jak jest jakiś lab, który od pracowników wymaga tylko licencjatu to pewnie tak.

Jeżeli chodzi Ci o to, czy mając już licencjat siedzisz tylko w labie, to w sumie to od zakładu zależy, ale na IV i V roku zajęcia też są Very Happy.
Ulala

Ulala
Wysłany: 09.06.2006, 14:17:23

Ja jestem z SGGW. Są to międzywydziałowe studia o dobrej renomie, tak że na pracę magisterską przyjmują gdzie tylko sobie zamarzysz Smile Np do IBB. Nigdzie Cie nie przydzielają, możn asobie wybrać. I spokojnie można pracować naukowo, nie tylko przy piwach i antybiotykach. No i nie ma licencjata, ludzie na trzecim roku już zaczynaja magisterkę. Pozdrawiam
Majka

Majka
Wysłany: 09.06.2006, 16:57:39

Yyyyyyyyy a na jakiś innych wydziałach poza SGGW jest jakiś przydział? Dziwne, mnie też nikt nie przydzielał. Smile
Ulala

Ulala
Wysłany: 09.06.2006, 17:18:48

A czy ja napisałam, że ktoś Ci przydzielał?? U niektórych różnie bywa, według średnich specjalizacja, miejsce pracy Smile
Majka

Majka
Wysłany: 09.06.2006, 19:48:09

No nie, ale skoro temat jest UW vs. SGGW to drogą eliminacji można dojść, że to jakaś aluzja do UW.

Poza tym chcę powiedzieć, że u nas magisterkę, licencjat również można zrobić w IBB.
Z resztą dredziol, wejdź na stronę jednej i drugiej uczelni, zobacz sobie czym się zajmujemy z kim współpracujemy, sprawdź tematy prac magisterskich (na UW również licencjackich).
Dla mnie plusem UW jest jeszcze to że od III roku (a na I i II też częśc zajęć się wybiera) jesteś panem swojego planu, bo zajęcia wybiera się indywidualnie (no z pewnymi niuansami Smile tej indywidualności, ale np. mi zostawiono wolną rękę), wiem jednak, ze nie każdy postrzega to jako zaletę Very Happy.

A najważniejsze jest i tak twoje podejście, jak się będziesz na zajęciach obijała to nawet Harvard Ci nic nie da Smile. I tym optymistycznym akcentem kończę i zmykam do fizjo.
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.