| Autor |
Wiadomość |
|
elmirka1702
Dołączył: 30 Maj 2006 Posty: 80 Studia: Biotechnologia PŚ Gliwice
|
Wysłany: 30.05.2006, 17:37:25
mam problem... pisałam już na e-mail politechniki śląskiej ale mi nie odpisali... 5 razy... więc czy jest tam możliwość przenoszenia się będąc na biotechnologii między wydziałami, w sensie jeżeli dostanę się na biotech na wydziale inżynierii środowiska, to czy mogę robić później specjalizację z wydziału chemicznego?? z komentarzy studentów pod artykulikiem na tej stronie o biotech na poli śląskiej wywnioskowałam że tak, ale jeśliby ktoś mógł mi napisać poprostu TAK lub NIE to będę wdzięczna 
|
Marcin Moderator

Dołączył: 21 Wrz 2004 Posty: 570 Skąd: UMCS Lublin Studia: Biotechnologia UMCS Lublin
|
Wysłany: 31.05.2006, 16:48:23
nie odpowiem Ci na Twoje pytanie, bo nie jestem z tej uczelni,
ale powiem Ci, że na studiach dużo rzeczy jest możliwych, a takie transfery to jest codzienność, u nas przynajmniej z biologii na biotechnologię nie ma problemów z przejściem, jeżeli się ma argumenty jakieś...
pomiędzy uczelniami też to jest możliwe, nie mówiąć już pomiędzy wydziałami tej samej uczelni, jeżeli znajdziesz opiekuna, który będzie Ciebie chciał na swojej pracowni magisterskiej, to teszta jest formalnością...
|
Dżola
Dołączył: 22 Lip 2005 Posty: 20 Studia: Biotechnologia PŚ Gliwice
|
Wysłany: 01.06.2006, 07:48:26
Studiuję na tej uczelni
I powiem ci prosto TAK, bedziesz mogla sie przenosic
Ponieważ idac na ta uczelnie/ kierunek mozesz nie miec pewnosci co chesz robic, moze zainteresowac cie nowa tematyka
Z postu twojego wynika ze zamierzasz startowac na wydz ISE (zreszta tam bylo najaltwiej sie z trzech dostac) a potem sie przeniesc na chemiczny, musze tylko zaznaczyc ze na naszym roku jak slyszalam wiele osob w przyszlosci mysli o takiej zmianie.
Wiec musisz wziasc jednak pod uwage ze bedac na danym wydz napewno tam zostaniesz (chyba ze cos oblejesz, nie zdasz), a chcac sie przeniesc (to bedzie moje zdanie) bedziesz musiala miec jakies lepsze oceny - w koncu wszyscy nie moga robic tej samej specjalizacji, wiec bedzie ograniczona ilosc miejsc na przenoszenie
Ja jestem na wydz AEiI i mi się podoba ina pewno sie nie przeniose !!!
http://www.biotechnologia.fora.pl/ - to jest strona internetowa naszego kierunku, wprawdzie dla nie studentow/ nie zarejestrowanych jest ograniczony dostep do tematow, ale na ogolnym mozesz pytac, wtedy wiecej osob od nas pomzoe rozwiac Tobie twoje watpliwosci
|
elmirka1702
|
Wysłany: 01.06.2006, 11:39:07
Wielkie dzięki za odpowiedź  akurat szczęśliwym trafem zostałam zaszczycona odpowiedzią również z politechniki i napisali tak jak dżola, że jak będą miejsca to nie będzie problemu. Co do studiowania na inżynieryjnym.. nie bardzo chcę tam studiować ale słyszałam właśnie że tam najłatwiej się dostać, więc spróbować w razie czego nie zaszkodzi  podobno w zeszłym roku 10 miejsc z inżynierii zostało przeniesionych na chemiczny, ale czy to prawda- nie wiem, tak tylko słyszałam na dniach otwartych  o studiowaniu na Twoim wydziale też myślałam, ale jednak matma, fiza, informatyka to troche nie dla mnie..zostane przy chemicznym, bo tam mi się podoba ten przedmiot biotechnologia w farmacjii czy coś takiego, miło by było wymyślać w przyszłości szczepionki i walczyć z bakteriami robiąc antybiotyki 
|
Danbel
|
Wysłany: 30.06.2006, 21:22:05
Mam pytanie do osób studiujących biotech na PŚ, Czy kontynuacja studiów na poziomie magisterki jest w Gliwicach czy gdzieś indziej? JAk jest z wymianą za granicę i czy jest dobte zaplecze na wydziale chemicznym? Proszę o odpowiedz bo planuje składać tam dokumenty. Pozdrawiam!
|
Dżola
|
Wysłany: 30.06.2006, 23:13:25
Kontynuacja na poziomie magisterskim jest na PŚ, nawet juz w koncu okreslili dokaldny program - tzn jakie beda przedmioty, oczywiscie moze jeszcze ulec malej lub wiekszej modyfikacji ale juz jest http://biotechnologia.polsl.pl/main.php?go=Specjalnosci
Co do wymiany zagranicznej z biotech, jakas taka ma byc, ale to dopiero nowy kierunek, wiec sie potem okaze - wyjazdy ogolnie sa od 3 roku. Ale z tego co wiem to najwiksze sa szanse bardziej dla tych z isia (biotech w ochronie) do Niemeic, ale nie wiem, pewnie dla kazdego cos sie znajdzie, teraz trudno okreslic, poczekmy zobaczymy
Co do zaplecza - hmmm, ja akurat chemia sie nie interesuje az tak bardzo i nie odczulam jakies wiekszych brakow - wleasciwie laborki z chemii mielismy w drugim sem - byly sekcje 2 -os wiec niby wszytko sie robilo smamemu a nie patrzylo jak inni robia jednak nie byly zbytnio najciekawsze - chemia fizyczna - Wlasciwie robilismy krotkie doswiadczenei i koniec - nic specjalnego, nudy, i malo zajec wogole 5 laborek co 2 tyg ( w tym jedno demo co prowadzacy pokazywal)
zobaczymy w przyszlym co bedzie na organicznej.
|
Pheliippe
Dołączył: 09 Lip 2006 Posty: 8 Studia: Biotechnologia PŚ Gliwice
|
Wysłany: 09.07.2006, 22:41:25
hey mam takie pytanie wybieram sie na biotechnologia na wydziale auto,atyki, elektroniki i informatyki i chcialbym sie dowiedziec jaki prog byl rok teu ile tzreba mniej wiecej punktow zeby sie dostac? z gory dzieks
|
elmirka1702
|
Wysłany: 10.07.2006, 10:55:57
hm no według różnych pogłosek rok temu na biotechnologie było ok 80 pkt, ale to tylko to co słyszałam więc głowy nie daję
|
Pheliippe
|
Wysłany: 10.07.2006, 11:47:11
no coz jak na polibude to i tak wysoki prog bo trzeba miec tak 90% z podsstawowej i jakies 76% z rozszerzonej matury no ale mam nadzieje ze tak mi wyjdzie dzieki za odpowiedz jesli ktos jeszcze wie cos na ten temat prosze o odpowiedz pozdro
|
Dżola
|
Wysłany: 10.07.2006, 20:51:11
Ponad 70 bylo na wydz chemiczny,
ok 50 na automatyke (ale wtedy brali tylko tutaj matme, ktora gorzej wypadla od chemii)
Nie ma co porownywac, teraz na wszystkie 3 wydzilay biora te same przedmioty, doszla jeszcze biola, wogole matura inaczej poszla niz rok temu
|
Pheliippe
|
Wysłany: 10.07.2006, 22:52:55
dzieki dżola mam nadzije ze w tym roku bedzie podobnie bo wyniku nie mam takiego zlego napiszce cos jeszcze o studiach na poolsl szczegolnie na wydziale automatyki jak ktos tam studiuje
|
Świstak
|
Wysłany: 28.08.2007, 11:45:31
A ja mam takie pytanie. Czy zdając na maturze Biologie i Matematykie moge zdawać na wydział Chemiczny??
|
Oshin
Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 10 Skąd: Zabrze Studia: Biotechnologia PŚ Gliwice
|
Wysłany: 15.05.2008, 20:31:08
jak w końcu działa ten głupi polibudowy przelicznik?
np. 70% z rozszerzonej chemii to 0.6 x 70 x 2 /2 = 84
tak?
|
Pamelka
Dołączył: 20 Lip 2008 Posty: 11 Skąd: Żywiec Studia: Biotechnologia PŚ Gliwice
|
Wysłany: 08.08.2008, 11:39:32
Ludzieee to nie ma znaczenia na którym wydziale jesteś ponieważ biotechnologia jest międzywydziałowa tylko 3 wydziały prowadzą rekrutacje bo jest mniej roboty wtedy jak to się rozkłada i tak 2 lata się uczymy razem a potem każdy sopbie wybiera specjalność i przechodzi na dany wydział
|
Arizona
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 8 Skąd: Pilzno Studia: Biotechnologia PŚ Gliwice
|
Wysłany: 11.08.2008, 23:38:27
Pamelka, nie do końca masz rację. Wybierając wydział wybierasz specjalność. Ale później masz możliwość zmiany wydziału i specjalności. Chociaż jeśli chcesz zmienić specjalność i wydział, to chyba musisz mieć wszystko pozaliczane i nie mieć żadnego warunku, ale nie jestem zupełnie pewien czy to jest konieczne.
|