| Autor |
Wiadomość |
|
Miranda
|
Wysłany: 07.06.2006, 21:58:52
Witam!Piszę, bo mam nadzieję, że ktoś mi pomoże...Chciałabym studiować jeden z trzech kierunków : analitykę medyczną, biotechnologię lub farmację...Problem w tym, że wszystkie te kierunki są na jednym wydziale (myślę o Sosnowcu), a mogę złożyć tylko na jeden kierunek na danym wydziale:/ I teraz nie wiem co robić  Matura nie poszła mi najlepiej... Moim marzeniem była farmacja, ale tam ciężko się dostać i nie wiem czy dam radę...A jak złożę na farmację to nie mogę się juz na inny np. analitykę... Mogłabym próbować na biotechnologię gdzie indziej, ale chciałabym właśnie do Sosnowca, bo tam bardziej jest to związane z lekami itd. I teraz nie wiem co zrobić  Może składać na analitykę medyczną, bo tam jest chyba najmniejszy próg punktowy...Ale z drugiej strony biotechnologia mnie bardziej pociąga... Nie stać mnie na farmację lub biotechnologię zaocznie, bo to kosztuje ok. 12 tys zł za rok:( A ile kosztuje analityka,wie ktoś może?? Bardzo proszę o poradę...
|
elmirka1702
Dołączył: 30 Maj 2006 Posty: 80 Studia: Biotechnologia PŚ Gliwice
|
Wysłany: 08.06.2006, 15:26:26
hm no najbezpieczniej składać tam gdzie najmniej osób/ najwięcej miejsc/ najniższy próg, ale jest jedno ALE, np na polibudzie śląskiej progi punktowe ustalane są dopiero po rekrutacji więc można mieć niezłego suprajsa jak będzie wyższy niż rok temu :/ swoją drogą trochę mnie zaskoczyłaś, bo pierwsze słysze żeby można było składać tylko na jeden kierunek na danym wydziale  poczytaj dokładniej, może coś przeoczyłaś i będziesz mogła złożyć na wszystkie 3 kierunki
|
Miranda
|
Wysłany: 08.06.2006, 19:59:12
Ale nie wszędzie tak jest! Tylko na Wydziale Farmaceutycznym i Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu! A na Polibudę nie mam zamiaru składać, bo mam złe skojarzenia z tą uczelnią...
|
elmirka1702
|
Wysłany: 08.06.2006, 20:09:54
a jakie złe skojarzenia jeśli można spytać, bo ja się tam wybieram... jeśli osobiste to ok, nie musisz pisać, ale jeśli coś "odgórnego" i co dotyczy wszystkich to miło by było wiedzieć wcześniej
a tak jeszcze co do pierwszego Twojego posta, to też zależy jak Ci matura poszła, na ile oceniasz że zdałaś mniej-więcej? bo na farmacje to slyszalam ze trzeba miec po 70% z roszerzonej chemii i biologii, ale to tylko slyszalam bo sama sie tam nie wybieram więc nie wiem. ja tam bym szła na biotechnologie, ewentualnie na analityke, bo farmacja mnie jakoś przestała interesować mimo że chodziłam do klasy chemiczno- farmaceutycznej 
|
Miranda
|
Wysłany: 08.06.2006, 21:20:39
Studiuje tam mój chłopak.. Co prawda nie to co ja chciałabym studiować, ale widząc jak on sie tam męczy odechciewa mi się tej uczelni... Sytuacje typu: jade na kolokwium, które ma być dziś, ale nagle się okazuje, że było wczoraj są normalne...Nie wiem, może tak jest wszędzie, ale jeśli tak to nie uświadamiajcie mnie 
|
Greg
Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 59 Skąd: Kielce Studia: jestem absolwentem biotechnologii
|
Wysłany: 08.06.2006, 23:02:21
Podobno takie są uroki studiowania na politechnice  na uniwerkach/AR jest pod tym względem dużo lepiej
|
Dżola
Dołączył: 22 Lip 2005 Posty: 20 Studia: Biotechnologia PŚ Gliwice
|
Wysłany: 09.06.2006, 12:59:59
Przesadzacie na polibudzie jest świetnie
Prowadzący są swietni, mzona z nimi sie dogadac, na niektore egzaminy dostaje sie liste 160 pytan - przynakniej wiesz co cie czeka
Jak sie cos zdaje ustnie to sa zyczliwi (przynajmniej dla mnie  )
Miranda - chyba troche przesadzasz - terminy egzaminow, kolkwiow sa wczesniej ustalane i nie moga tak nagle zmieniac, mam znajomych starszych na innych kierunkach i o czymś takim to nie slyszalam.
Jedank kazdy mzoe miec jakies uprzedzenia, ja mialam do UŚ choc sama nie wiem czemu 
|
elmirka1702
|
Wysłany: 09.06.2006, 13:56:27
hm no właśnie mój chłopak też tam studiuje i jedyne na co troche czasem narzeka to dojazdy no i zdaża się że kolokwia ma w soboty... ale o tym że są dzień wcześniej to nie słyszałam szczerze mówiąc  ja w każdym bądź razie ide tam jeśli tylko sie dostane 
|
Miranda
|
Wysłany: 10.06.2006, 20:51:01
"Miranda - chyba troche przesadzasz - terminy egzaminow, kolkwiow sa wczesniej ustalane i nie moga tak nagle zmieniac, mam znajomych starszych na innych kierunkach i o czymś takim to nie slyszalam."
Nie?? Oj, chyba byś się zdziwiła tak jak ja  Nie zapominaj, że profesor może wszystko, a student nie ma żadnych praw 
|