Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

biotechnologia na UJ 2-stopniowa?!?!?!

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
kropla

Studia: studiuję inny kierunek niż biotechnologia

kropla
Wysłany: 18.06.2006, 18:40:27

ostatnio przegladajac strone UJ przeczytałam ze za rok nie zostanie otwarty kierunek bioechnologia jednolite studia magisterskie tylko bedą to studia dwustopniowe. Obecnie koncze druga klase liceum i za rok mam matura, myslałam nad złozeniem papierów na biotechnologie na UJ ale fakt o ktorym pisze troche mnei przeraził, martwie sie ze po tych trzech latach nie dostane sie na magisterskei uzupełniajace i lipa....nie wiem czy mam sie czego bac czy takei studia sa lepsze od jednolitych magisterskich? Nie wiecie moze czasem czemu nie otwieraja biotechnologii magisterskeij? a moze to wstępne plany ktore ulegna zmianie?
ZX

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

ZX
Wysłany: 18.06.2006, 20:48:01

Nie jestem z UJ, ale nie jest to problem a wręcz przeciwnie ułatwienie.
Jak się nie rozpijesz i uczelnia nie pomyli ci się ze sklepem nocnym, to na pewno cię przyjmą na uzupełniające. Problem jest jak uczelnie dają tylko możliwość robienia licencjata a później wypad szukać szczęścia na innych uczelniach.
R

Studia: studiuję inny kierunek niż biotechnologia

R
Wysłany: 18.06.2006, 22:04:39

Już na to pytanie odpowiedziałem na forum Biotechnologii UJ, ale dodam także dla wszystkich innych żądnych tej wiedzy Wink

Dwustopniowe studia to jest przepis unijny. Na niektórych kierunkach na UJ (nie wiem, jak to wygląda na innych uczelniach) takie studia już są od lat - np. na filologiach. Na innych dopiero się to wdraża. Jak zreszta widać po informatorze ze stron Biotki, w sezonie 07/08 większość kierunków będzie już dwustopniowa. W przypadku tych, które nie będą, wynika to być może z jakiejś specyfiki kierunku (albo tego, że po prostu nie jest to jeszcze gotowe...).

Dodam, że taki podział jest dość sensowny: nie zamyka furtki do dalszego kształcenia wszystkim tym, którzy się rozmyślą i będą chcieli zakończyć dyplomem z jakiegoś innego (acz pokrewnego) kierunku albo postanowią studia magisterskie kończyć na innej uczelni (bo rodzima ich na przykład rozczaruje lub będą mieli możliwośc wyjazdu itd.) i wreszcie, jeśli ktoś postanowi zakończyć studia wcześniej, to ma pewność, że pozostanie mu po nich coś poza niekompletnym indeksem...
hiszpanka

hiszpanka
Wysłany: 19.06.2006, 20:12:03

to prawda. 2. stopniowe studia robia jush praktycznie wszedzie. od tego roku tesh tak jest na AR w Krakowie
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.