Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

szczury na UW???

Idź do strony 1, 2  Następny
WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
hipopotam

hipopotam
Wysłany: 22.06.2006, 14:14:20

poczytałem sobie komentarze na temat biotechnologii na uw i doszedłem do wniosku że jest tam jakiś problem z wyścigiem szczurów... - mniejsza z tym zawsze znajdą się ludzie którzy zamiast wpaść na imprezę będą się uczyć ( co nie znaczy że uczyc się nie należy) ale nie mogę zrozumieć tak chorej rywalizacji!? przecież należy sobie pomagać a nie podkładać nawzajem kłody pod nogi!
Osobiście mam zamiar się tam wybrać i jako człowiek angżująy sie we wszystko co pozytywne nie będę w stanie tego znieść.
Proponuję więc stwożyć jakąś skonspirowaną organizację deratyzującą ludzi którym to nie pasuje którzy będa sobie wzajemnie pomagać i w miarę możliwości uprzykrzać życie szczurom. Bo jeżeli są tam ludzie aspołeczni i zdegenetrowani to niech tacy będą, ale nei na mojej uczelni!!!!!!
Dosia

Studia: Biotechnologia SGGW Warszawa

Dosia
Wysłany: 22.06.2006, 14:37:48

ja jestem przeciw szczurom. Nienawidze takiej chorej rywalizacji. Trzeba sobie pomagać bo kiedyś sami mozemy tego potzrebować Wink
Co prawda mnie na UW nie będzie ale i tak jestem za konspiracją Very Happy
paula54

Studia: Biotechnologia AR Kraków

paula54
Wysłany: 22.06.2006, 15:49:15

ja sie tez na UW nie wybieram, mimo to popieram akcje w 100% bo mnie to tez denerwuje. Mad
ZX

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

ZX
Wysłany: 22.06.2006, 22:51:31

Ciekawe czy tak będziecie cwaniakowi za kilka miesięcy.
Dosia

Studia: Biotechnologia SGGW Warszawa

Dosia
Wysłany: 22.06.2006, 23:19:03

skoro liceum nie zmieniło moich poglądów to myślę że studia tym bardziej ich nie zmienią Confused
mikroos

Studia: Biotechnologia UM Poznań

mikroos
Wysłany: 23.06.2006, 03:51:57

jedna uwaga, troche w obronie tych 'szczurow' - niektorych po prostu bardziej kreci nauka, niz imprezowanie Wink i to tlumaczy spora czesc z nich - oni po prostu nie lubia imprez.

zreszta... brutalna prawda jest taka, ze to bardzo atrakcyjne studia ze spora kasa do zgarniecia - i choc absolutnie nie popieram nieuczciwej konkurencji (przeciez teamwork to warunek w dzisiejszej nauce!), to jednak nieprzyjemna prawda jest taka, ze raczej sie nie uda powstrzymac tej walki, zawsze gdzies bedzie ostra konkurencja - w koncu tylko najlepsi osiagna to, czego chca - reszta osiagnie to, co zostanie po najlepszych... tylko jak widac nie kazdy potrafi brac udzial w konstruktywnej rywalizacji, czesc po prostu woli zdeptac innego, zeby samemu sie wygryzc Mad
hipopotam

hipopotam
Wysłany: 23.06.2006, 08:23:13

nic nie mam do ludzi którzy nie lubią imprez bo przecież można studiować i STUDIOWAć aleco do tych odtatnich to trzeba ich tępić Evil or Very Mad
Marcin
Moderator
Moderator

Studia: Biotechnologia UMCS Lublin

Marcin
Wysłany: 23.06.2006, 14:24:20

i jeszcze jeden szczegół, Ty i Twoi przyjaciele 'nie-szczury' powinniście osiągać przynajmniej to co 'szczury' metodami uczciwymi - tak aby nikt Was nie posądził o to, że sami nie umiecie i innym nie chcecie dać Smile oczywiście jest to możliwe, ale pomyśl ile trzeba się uczyć, zamaist chodzić na imprezy...

co innego to konkurencja, co innego to 'szczurzenie', przecież to, że ktoś nie pójdzie na imprezę, bo chce się uczyć nie oznacza, że jest szczurem, (chociaż, żadko są takie sytuacje występują, bo zwykle uczyć się na biotechnologii trzeba, i jak są egzaminy to hucznych imprez nikt nie robi, a przynajmniej takich, co by miały przeszkodzić w zdaniu egzaminu),

szczurzeniem jest.. ściąganie Smile nieuczciwa konkurencja, poprzez oszustwo dostajesz lepszą ocenę, masz lepszą średnią, i dostajesz się na pracownię magisterską na jaką chciałeś, a nie dostaje się osoba, która nie ściągała, a uczciwie zakuwała w czasie gdy Ty imprezowałeś, hm? Smile także mając lepszą średnią dostajesz stypandium naukowe, czyli poprzez oszustwo zdobywasz $$$ - to już powinno być ścigane przez policje Smile

szczurzenie to pojęcie bardzo względne, moim zdaniem mało kto nie daje sobie z tym rady, kwestia dostosowania się, i pamiętaj, jak będziesz walczył z tym procederem mając najgorszą średnią na roku, będąc na najgorszej pracowni magisterskiej (nie wiem czy tak można określić, ale zwykle są pracownie, na które mało kto chce iść) to raczje nikt Ceibie nie poprze,

takie prawdziwe chamskie szczury to cienkie bolki Smile nie ma co sobie nimi głowy zawracać, jeżeli chcesz ich nawracać to daruj sobie - szkoda nerwów Smile bądź dobry w tym co robisz, miej wysokie morale Smile patrz na to z góry... wiem, że łatwo powiedziane Smile
mikroos

Studia: Biotechnologia UM Poznań

mikroos
Wysłany: 23.06.2006, 17:15:07

a inna rzecz jest taka, ze kazdemu szczurkowi zmiekna nogi, gdy idzie egzamin, on czegos nie rozumie, a nawet nie ma kumpla, ktorego moze poprosic o pomoc Twisted Evil a jak sie ma na roku przyjaciol lub chociaz solidnych kumpli, to zawsze jest latwiej przec do przodu Smile bo nie dosc, ze pomoga przed egzaminem, to jeszcze podniosa na duchu, gdy cos pojdzie nie tak Smile
alfahelisa

Studia: Biotechnologia PWroc Wrocław

alfahelisa
Wysłany: 23.06.2006, 20:34:13

na mojej uczelni (PWR), przynajmniej na biotechnologii takie zjawisko jak wyścig szczurów nie istnieje. jest wielu bardzo ambitnych studentów z bardzo dobrymi wynikami, którzy nigdy nie odkmówią pomocy, zawsze pożyczą notatki itp. jak ktoś zdobędzie jakieś trudnodostepne teściki, materiały itp. to odrazu wiedzą o tym wszyscy, nikt niczego nie ukrywa dla siebie. I tak wyniki zależą od naszej pracy a nie stosu posiadanej makulatury. Atmosfera jest bardzo miła nie ma żadnej niezdrowej rywalizacji. naprawde nie wiem dlaczego na innych uczelniach jest inaczej...
hipopotam

hipopotam
Wysłany: 24.06.2006, 08:18:51

Marcin nie musisz mi tłumaczyć jak idiocie. Mi chodziło o sytuację jaką opisałeś w ostatnim wersie, cała reszta to oczywiście prawda - tak oczywista że nawet jej nie uwzglęniałem.
Majka

Studia: Biotechnologia UW Warszawa

Majka
Wysłany: 25.06.2006, 11:47:36

To może ja się wypowiem, bo w końcu wychodzi na to, że należe do tych szcurów.
No dobra, najpierw wpajają Ci że wszędzie (np. jak chcesz iść do zakładu) chodzi o średnią, ale szybko okazuje się że to nieprawda. Moim zdaniem, nie ma spacjalnego wyściugu szczurów, mi nikt nie odmówił pożyczania naotatek ani pomocy. Oczywiście są takie pojedyncze osoby, do których jak otworzysz usta to oni od razu mówią, że nie pożyczają notatek, ale sami muszą liczyć na siebie.
Moim zdaniem, studiuję otoczona bardzo przyjaznymi ludźmi, którzy się nie zabijają o oceny. Zawsze mogę liczyć na czyjąś pomoc, zarówno na znajomych z roku jak i na starszych kolegów i koleżanki.
A tak w ogóle to chyba tak wielu fajnych ludzi na raz nie miałam okazji poznać nigdy wcześniej.
hipopotam

hipopotam
Wysłany: 25.06.2006, 23:31:45

tutaj chodzi właśnie o tych pojedyńczych osobników.
A z tego co mówisz nie wynika żebyś była szczurem...lub niedokładnie przeczytałaś temat.
ZX

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

ZX
Wysłany: 26.06.2006, 13:57:39

Ble ble ble
Nie ma jak teoria w czystej formie
Majka

Studia: Biotechnologia UW Warszawa

Majka
Wysłany: 26.06.2006, 15:34:44

No i co hipopotamie, będziesz się przejmował jedną lub dwiema osobami, jak w okół jest 70 życziwych ludzi???? Dla mnie to jest chore, takich się olewa. Problem by był gdyby proporcje były odwrócone, a tak w moich oczach probemu nie ma.
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.