Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

biotechnologia na uniwersytecie wrocławskim

Idź do strony 1, 2  Następny
WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
mamlena

mamlena
Wysłany: 04.07.2006, 18:39:14

wiam! Very Happy od kilku dni czytam to forum ale nie moge jakos znalęźć konkretnych informacji na pytania które mi troche utrudniają decyzje dotyczącą wyboru studiów. chciałabym uzyskac odpowiedzi na kila nurtuacych mnie pytan:) pozowlicie, że pomarudze i je wypisze:
1. biotechnologia medyczna na u. wrocławskim? na czym dokładnie to polega?
2. ile osób jest na jedno miejsce?
3. jak wyglądają zajęcia teoretyczne i w laboratorium?
4. czy jest duzo fizyki i czy jest ona bardzo trudna?
5. jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna? czy odbędzie sie podczas tegorocznej rekrutacji?
6. i pytanie do pierwszorocznych biotechnologów: na co mam zwrócić najbardziej uwage podczas przygotowan do tego kierunku?

chętnie dowiedziałąbym się rowniez jak wygląda zycie studenckie... gdyby ktos był miły i chętny do odpowiedzi to byłabym bardzo wdzięczna:) pozdrawaim Smile
Justka

Studia: Biotechnologia UWroc Wrocław

Justka
Wysłany: 04.07.2006, 20:41:00

mam nadzieje ze nie jestes tegoroczna maturzystka bo rozmowa jest juz jutro;)
mamlena

mamlena
Wysłany: 04.07.2006, 20:54:41

nie jestem tegoroczną maturzystkąSmile mature mam zamiar zdawać dopiero w maju 2007:) dopiero wybieram sie do trzeciej klasy:) a Ty jutro wybierasz się może na tą rozmowe ? bo jesli tak to licze na zdanie relacji z przezyc i samej rozmowy Very Happy

czekam na odpowiedz na moje pytanie:) zalezy mi na tych odpowiedziach Rolling Eyes pozdr!
Justka

Justka
Wysłany: 05.07.2006, 19:33:22

bylo bardzo ok.co prawda nie wiem czy sie dostalam(jutro wyniki) ale komisja byla bardzo mila.skladala sie z trzech mlodych(27-29) lat osob.bylo jedno zadanie z chemii(sporzadzanie roztworu),pytanie z biochemii i biologii-aminokwasy i wirusy.byli bardzo przyjaznie nastawieni,duzo pomagali,zero stresu;)
oladziadus

oladziadus
Wysłany: 05.07.2006, 21:26:24

a jestes z nowej czy starej matury?
Masur

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

Masur
Wysłany: 06.07.2006, 12:40:08

1. biotechnologia medyczna na u. wrocławskim? na czym dokładnie to polega?
2. ile osób jest na jedno miejsce?
3. jak wyglądają zajęcia teoretyczne i w laboratorium?
4. czy jest duzo fizyki i czy jest ona bardzo trudna?
5. jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna? czy odbędzie sie podczas tegorocznej rekrutacji?
6. i pytanie do pierwszorocznych biotechnologów: na co mam zwrócić najbardziej uwage podczas przygotowan do tego kierunku?

1. specjalizacja studiow magisterskich. przedmioty ukierunkowane na zastosowania medyczne biotechnologii. uwazana za najbardziej "lajciarska" ze wszystkich 3 do wyboru Smile a wg mnie ma najciekawsze przedmioty - bo szeroki przekroj. zreszta po nowej akredytacji kierunku i programie, w zwiazku z tym, ze na mgrskich i tak wiele przedmiotow sie wybiera samemu - specjalizacja stala sie de facto tylko i wylacznie napisem na papierach Smile

2. zwykle okolo 5 - kiedys wynikalo to z calkiem sensownych egz wstepnych (malo, dobrze przygotowanych chetnych), teraz z tego ze kierunek uwazany jest za "specyficzny" chyba....

3. laborki sa od 1szego roku - duze grupy, lub praca w mniejszych zalezy. bardzo fajne, bardzo duzo ich, i mozna sie sporo nauczyc jak ktos chce. wyklady zaleznie od prowadzacego - zwykle rozsadnie prowadzone.

4. po zmianie programu wlasiciwie jej nie ma. nawet chemie fizyczna zlikwidowali Sad zostaly tylko poszczegolne zagadnienia na innych przedmiotach (swiatlo, termodynamika etc) - nic trudnego dla kazdego srednio rozgarnietego Smile

5. teraz to nie wiem jak wyglada Smile kiedys to byl zwykly egzamin tylko sie tak dla niepoznaki nazywal Smile

6. no to nie do mnie pytanie Very Happy

__ wiecej o studiach jako takich na stronie kola www.ibmb.uni.wroc.pl/kolo - tam jest opis przedmiotow Smile
Justka

Justka
Wysłany: 21.07.2006, 09:10:05

2. w tym roku bylo ok 7 osob na miejsce
5. rozmowa byla tylko dla kandydatow ze stara matura, 'nowi' sa przyjmowani na podstawie swiadectwa maturalnego
mamlena

mamlena
Wysłany: 06.08.2006, 17:24:58

Zastanawiam sie czy nie bede miałą problemó z tymi studiami.. I boje sie ze nie beda mi sie podobac bo tak szczerze to lubie bardziej biologie od chemii. czy biotechnologia to dobre dla mnie miejsce?
Justka

Justka
Wysłany: 06.08.2006, 18:17:37

rozne sa opinie na temat tych studiow-od kompletnego zawodu po zachwyt. jesli lubisz biologie to dobrze bo jest ona wieksza czescia tych studiow ale laczy sie nierozerwalnie z chemia. to musisz wiedziec zeby sie na wstepie nie zniechecac. tak naprawde jest to dyscyplina ktora rozmywa granice miedzy tymi przedmiotami i laczy je w znakomity sposob z wieloma innymi. i to jest wlasnie w niej wspaniale. nie pekaj!Wink
rebelkaa88

rebelkaa88
Wysłany: 17.05.2007, 11:12:21

Ciekawa jestem jak ta rekrutacja będzie wglądała w tym roku, ile osób na miejsce? Jaki będzie próg?

A czy ktoś się może orientuje czy to prawda że na Wydział Chemii jest więcej miejsc niż chętnych? I czy z chemii po roku dałoby rade przejść na biotech?
agnieszka-p

agnieszka-p
Wysłany: 06.06.2007, 07:53:12

musze zdementować, na Wydział Chemii jest mniej miejsc niż chętnych.
kropla

Studia: studiuję inny kierunek niż biotechnologia

kropla
Wysłany: 13.06.2007, 07:25:18

w tym roku zamierzam składac papiery na U Wr i mam pytanie do studentów i absolwentów. Macie moze jakies zdjęcia tych budynków i sal wykładowych w ktorych sa zajęcia? Mieszkam bardzo daleko od Wrocławia i niestety nie mam mozliwosci pojechania tam a wszystkie formalnosci teraz załatwia sie elektronicznie wiec przy składaniu dokumentów tez nie bede miałą okazji zobaczyc tych miejsc a bardzo chcicałabym wiedziec jak kto wszysko wygląda. Szukałam na stronach internrtowych jakis galerii ale zlanazłam tylko jedno malutkie zdjecie z ktorego praktycznie nic nie widze
ZX

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

ZX
Wysłany: 18.06.2007, 10:44:30

Studia to nie kupno mieszkania:).
Liczy sie kadra, sprzęt i klimat.
A te trzy rzeczy na uniwerku są naaaaaaaaaaaaaj.
Gwarantuje że na głowę sie nie leje jest czysto itd.
Obecnie są zaawansowane plany wybudowania nowego kompleksu budynków (laboratoria, sale wykładowe, laby dla firm typu spin-off) na grunwaldzie.
asiula

asiula
Wysłany: 21.06.2007, 13:05:26

Witam:)) Mam takie pytanko, bo juz sie pogubilam;/ czy moze mi ktos wyjasniec jak to jest z ta rekrutacja na biotechnologie we wroclawiu Jakie musze miec zdane przedmioty na maturce zeby miec szanse??
rebelkaa88

rebelkaa88
Wysłany: 21.06.2007, 21:08:46

Pierwszym warunkiem, żeby wzieli Cie w ogóle pod uwage jest zdawanie biologii lub chemii na poziomie rozszerzonym, potem przy liczeniu pkt-ów liczą tak: biol+chemia+mat+fiz+obcy Confused (strasznie sie zdołowałam przy tym fakcie, ale cóż) czyli wychodzi że maxymalnie można zdobyć 1000? pkt (oni powariowali!) Prawda jest taka, że najwieksze szanse będą mieli Ci, którzy zdawali 3 przedmioty (nie licząc obcego) a najwieksze Ci co AŻ 4 (Crying or Very sad płakać mi się chce, bo zdawałam biologie i chemie TYLKO!)

pzdr Wink
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.