| Autor |
Wiadomość |
|
fall-dark-angel
Dołączył: 19 Lip 2006 Posty: 17 Studia: kandyduję na biotechnologię
|
Wysłany: 31.07.2006, 10:12:25
Mam pytanie do tych osob ktore maja jakies informacje badz ktore dostaly sie na biotechnologie na Uniwersytecie Wroclawskim i Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu zeby jesli moga to powiedzialy mi ile mialy punktow i jak one byly liczone aby sie dostac na te uczelnie...a i jak mozecie to napiszcie tez co zdawaliscie na maturze, jakie wyniki na niej mieliscie i sie dostaliscie...
|
daysleeper
Dołączył: 26 Lip 2006 Posty: 3 Skąd: Kędzierzyn-Koźle Studia: studiuję inny kierunek niż biotechnologia
|
Wysłany: 31.07.2006, 15:47:08
Ja sie dostalam na UAM, ale rezygnuje wiec sie zwolni miejsce. Trzeba bylo zdawac rozszerzona biologie, chemie i angielski, ilosc punktow stanowila suma tych wszystkich egzaminow, czyli lacznie mozna bylo miec 600 punktow. Prog wynosi 487 punktow, ale na razie to pierwszy rzut wiec sie pewnie obnizy troche.
We Wrocławiu nie wiem jak dokladnie jest, chyba sumowali wszystkie przedmioty o ile byla to biologia, chemia, matma, fizyka oraz jezyk. Tu bylo gorzej sie dostac ze wzgledu na to ze brali pod uwage wiecej przedmiotow, a ja zdawalam tylko biologie i chemie no i angielski (wszystko rozszerzone). Ale i tak ide na biologie  Pozdrawiam wszystkich biotechnologow!
|
malf
Dołączył: 19 Mar 2006 Posty: 14 Studia: Biotechnologia PWroc Wrocław
|
Wysłany: 01.08.2006, 13:26:45
Aj na uniwersytecie we Wrocławiu było w tym roku bardzo ciężko... Ponad 10 osób na jedno miejsce! Szkoda, że "szanowna" komisja nie określiła dokładnych warunków rekrutacji... Początkowo pod uwagę miał być brany wynik z biologii lub chemii. Dopiero w przypadku kilku takich samych, dochodziły procenty z fizyki, matematyki... W takim razie, mimo że osoba miała przykładowo 95% z podstawy i 85% z rozszerzenia z biologii i tak się nie dostała, bo na maturze nie zdawała dodatkowych przedmiotów... A przecież wg regulaminu jej szanse były bardzo duże  Ponadto zmniejszyli limit przyjęć ze 100 na 70... Nie ma co, uczelnia przyjazna studentom...
|
Dosia
Dołączył: 16 Maj 2006 Posty: 117 Skąd: Kalisz Studia: Biotechnologia SGGW Warszawa
|
Wysłany: 01.08.2006, 13:49:08
Na biologii na UWr patrzyli tak jak mieli patrzeć - na biologię a w przypadku osób z tą samą il. punktów - na wynik z chemii. I faktycznie ta było.
|
malf
|
Wysłany: 01.08.2006, 14:30:23
Skąd w takim razie te gigantyczne punkty? przeciez nie z samej biologii...
Jeśli ktoś nie zdawał matmy i fizy nie wybijał się ponad 500 punktów...
|
oladziadus
|
Wysłany: 03.08.2006, 17:42:44
Otoz.. na uniwersytecie wroclawskim komisja postepowala zgodnie z kryteriami(jezeli ktos zle przeczytal zasady rekrutacji to jego problem). Kryteria byly nie zmianiene od dnia ich umieszczenia na stronie internetowej uniwersytetu(na jednym z tematow na forum opisalam sposob rekrutacji(z interpretacja i odeslaniem do strony www uniwerku wroclawskiego). Podsumowujac najlepiej kilkakrotnie przeczytac warunki rekrutacji, zanim zlozy sie papiery na dany kierunek, niz obwiniac komisje rekrutacyjna za swoje bledy!
P.S.
Ja od padziernika bede jedna ze studentek biotechnologii Uniwersytetu Wroclawskiego:wink: i sie bardzo z tego ciesze:wink:
Pozdrawiam wszystkich! 
|
malf
|
Wysłany: 03.08.2006, 19:02:56
Dlaczego na stronie instytutu biochemii napisali zupełnie coś innego? Respekt za zmianę roku bez interpretacji zawartości... Poza tym rezygnacja z rozmowy kwalifikacyjnej była największą porażką tegorocznej komisji... 
|
oladziadus
|
Wysłany: 03.08.2006, 21:21:11
Na stronie instytutu biochemii nie od razu wprowadzili nowe dane rekrutacji(przez jakis czas byly te z zeszlego roku) ALE OD RAZU BYLY PODANE WARUNKI REKRUTACJI W INFORMATORZE INTERNETOWYM  ,ktory byl umieszczony na stronie glownej uniwerku
Jezeli chodzi o rozmowe kwalifikacyjna... to mature wszyscy piszemy taka sama, a pytania podczas egzaminu ustnego sa rozne  np. w zeszlym roku jedna z osob zostala poproszona o wymienienie kilku gatunkow chronionych motyli  a inna o metode najtanszego otrzymania NaOH... wiec jak widzisz nie jest to sprawiedliwy sposob ocenienia wiedzy kandydata, niektore pytania sa latwiejsze inne trudniejsze, a na maturze, dla kazdego zdajacego dany przedmiot, pytania sa te same 
|
malf
|
Wysłany: 04.08.2006, 10:41:59
Ale w czasie rozmowy kwalifikacyjniej "wyłapią" prawdziwych pasjonatów tej dziedziny  Co po biotechnologu który, owszem potrafi rozwiązać najtrudniejsze zadanie z chemii, ale nie znajdzie jego zastosowania w praktyce... W naszym szkolnictwie wciąż za dużo czystej i suchej teorii... :/ 
|
kropla
Dołączył: 06 Sty 2006 Posty: 100 Studia: studiuję inny kierunek niż biotechnologia
|
Wysłany: 04.08.2006, 19:04:09
tylko ze prawdziwym pasjonatem sie jest z jednej dziedziny i troche byłoby to niesprawiedliwe jak ktos naprawde pasjonuje sie w powiedzmy dziedzianch biologii a dostanie jakies dziwne pytanie chemiczne to lezy, odrzucają taka osobe no i talent sie marnuje a na maturze jesli ktos jest tym wielkim pasjonatem to poradzi sobie z tymi "prostymi" dla niego pytaniami i wypadnei bardzo dobrze więc uwazam ze rezygnacja z rozmowy kwalifikacyjnej była bardzo dobrym pomysłem bo inaczej sie pisze mature w swojej szkole a inaczej odpowiada na pytania przed obcymi ludzmi w obcym miescie na obcej uczelni
|
malf
|
Wysłany: 04.08.2006, 22:10:45
ale matura także nie składa się z samych "prostych" pytań... A tak dostajesz drugą szansę 
|
Greg
Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 59 Skąd: Kielce Studia: jestem absolwentem biotechnologii
|
Wysłany: 04.08.2006, 22:36:23
Na rozmowie kwalifikacyjnej moga za to odpasc osoby, ktore sa dobrze przygotowane,ale sie stresuja przy odpowiedziach ustnych.Znam pare takich osob, ktore by nie studiowaly, gdyby byla rozmowa kwalifikacyja na egzaminie na studia,a sa teraz bardzo dobrymi studentami 
|
Justka
Dołączył: 30 Cze 2006 Posty: 9 Skąd: Wrocław Studia: Biotechnologia UWroc Wrocław
|
Wysłany: 06.08.2006, 18:44:20
Imho powinny byc przywrocone egzaminy wstepne na kazda uczelnie, tak samo powinna byc rozmowa kwalifikacyjna na biotechnologie. Nie przemawia do mnie argument 'wszyscy piszemy to samo' bo taki egzamin jak terazniejsza matura nie jest dobrym sposobem selekcji kandydatow na dany kierunek. Jest jednynie malo miarodajnym sprawdzianem wiedzy licealistow-kiedys zeby sie dostac na okreslone studia wymagane bylo minimum orientacji w danym kierunku, co weryfikowala rozmowa albo egzamin pod konkretnym katem.
Co do stresu na rozmowie-moze jest on nieco wiekszy niz na pisemnym, jednak daje tez wieksze mozliwosci zaprezentowania sie z dobrych stron;)
|