Witam wszystkich
Jestem ciekawa co według Was jest ciekawsze? Ale również po czym lepije znaleźć pracę,czy może kierunki te niewiele różnią się od siebie?
elektra
Studia: Biotechnologia UJ Kraków
Wysłany: 23.08.2006, 11:36:29
Cześc, z pewnościa nie jestem ekspertem w tym temacie, bo dopiero zaczynam studia na BT, ale... Dla mnie osobiście biotech wydaje sie bardziej ciekawszy od tech. chem., bo działasz tu zarówno w materii bio- jak i chem- , więc masz szersze pole mozliwości. Zalezy co Ciebie bardziej ineteresuje, jeżeli jestes wybitnie "chemiczna" i niespecjalnie pociaga Cie biologia, to wybierz tech. chem., jezeli Twoje zainteresowania obejmuje także "przyroda ożywiona" to BT bedzie lepszym rozwiązaniem. Pozdrawiam
venus
Wysłany: 23.08.2006, 12:02:52
Szczerze to interesuje mnie i chemia i biologia:) I też będę właśnie zaczynać studia na biotechnologii(politechnika),ale wciąż zastanawiam się czy nie lepije przenieść się będzie na technologię. Nie wiem czy dobrze rozumuję,ale wydaje mi się,że po technologii można znaleźć zatrudnienie w różnego rodzaju przemysłach,a po biotechnologii to chyba tylko pozostaje praca laboratoryjna(na pewno o wiele ciekawsza), z którą ciężko...:/ A czy jest możliwość pracy w przemyśle po biotechnologii? ( ale zaznaczę tu,że z tego co się orientuję na uczelni na ,którą się wybieram nie ma takiej specjalizacji jak biotechnologia przemysłowa).
Pozdrawiam:)
mikroos
Dołączył: 08 Cze 2006 Posty: 1028 Skąd: Szczecin / UM Poznań Studia: Biotechnologia UM Poznań
Wysłany: 23.08.2006, 13:29:28
venus napisał:
Nie wiem czy dobrze rozumuję,ale wydaje mi się,że po technologii można znaleźć zatrudnienie w różnego rodzaju przemysłach,a po biotechnologii to chyba tylko pozostaje praca laboratoryjna(na pewno o wiele ciekawsza), z którą ciężko...:/ A czy jest możliwość pracy w przemyśle po biotechnologii?
Witam, venus.
nie do konca jest tak, jak piszesz - po biotechnologii jak najbardziej jest mozliwosc pracy w przemysle i to w bardzo szerokim spektrum branz - od mleczarstwa przez piwowarstwo po hodowle roslin czy produkcje lekow. zastosowan BT jest znacznie wiecej, niz moze sie na pierwszy rzut oka wydawac. oczywiscie to, co bedziesz robila w przyszlosci, zalezy od wynikow Twojej nauki - dobry student po niezlej uczelni ma naprawde ogromne mozliwosci i to nie tylko pracy stricte w swojej branzy, ale takze po odpowiednim douczeniu sie (co wcale nie musi trwac pieciu lat!) moze pracowac w innych branzach - wszystko jest uzaleznione od bardzo waznej zasady, ze nigdy nie mozna przestac sie uczyc. a reszta jest juz wtedy w Twoich rekach
pozdrawiam!!
venus
Wysłany: 23.08.2006, 13:38:48
Dzięki mikroos za odpowiedź Cieszę się z faktu,że i po tym można też działać w przemysle,bo w tym tu wydaje mi się bardziej prawdopodobne znaleźć pracę niż w jednostkach naukowych.
U Ciebie na Akademii Medycznej też na pewno inaczej wyglądają studia,inne macie przedmioty niż Ci na politechnice. Ale myślę,że każdą uczelnia ma jakieś plusy:) Ja akurat na AMP nie mogłam się wybrać,bo wymagają tam angielski na biotechnologii,a ja zdawała na maturze niemiecki-z angielskim średnio u mnie i to do szwabskiego się zawsze bardziej przykładałam:)
Pozdrawiam
mikroos pisales ze po BT jest mozliwosc pracy w przemysle, ale ja bym dodal ze to zalezy tez od tego jaka BT sie studiuje - ta na politechnikach, czy akademiach rolniczych rozni sie od tej na uniwersytecie. BT na UJ gdzie studiuje przygotowuje bardziej do pracy naukowej, a o dobra prace/place ciezko w polsce (mozna sie niby przekwalifikowac, ale mi to sie nie wydaje takie proste, od razu), stypendia doktoranckie sa niewielkie. Mozna wyjechac, tam o prace nietrudno. Wydaje mi sie ze po technologii chemicznej latwiej znalezc prace w przemysle, w polsce.
venus
Wysłany: 25.08.2006, 10:20:13
A jak jest na studiach? Ciężko jest przenieść się z jednego kierunku na inny(oczywiście w odrębie tego samego wydziału)? Ja dopiero zaczynma w październiku studia,dlatego jestem niepoinformowana:P
mikroos
Dołączył: 08 Cze 2006 Posty: 1028 Skąd: Szczecin / UM Poznań Studia: Biotechnologia UM Poznań
Wysłany: 25.08.2006, 12:18:02
oj, z przenoszeniem to bardzo roznie jest. czasem pozwola, czasem nie - duzo zalezy od wykladowcow, czy pozwola przepisac jakis przedmiot czy nie - ale najczesciej jesli zaliczylo sie juz przedmiot w zakresie godzin rownym lub wiekszym, to przepisuja bez wiekszego problemu. o to juz najlepiej pytac na konkretnej uczelni starszych studentow
Lucky
Studia: Biotechnologia AR Kraków
Wysłany: 25.08.2006, 12:18:03
Moim zdaniem technologia chemiczna to zupełnie inna bajka. Chodzi tu o masową produkcję m.in. różnych tworzyw. Pracę znaleźć można np. w hucie szkła, także jest to kierunek dużo bardziej techniczny. Wiem, że na AGHu istnieje taki wydział. Natomiast jeśli chodzi o biotechnologię, to gorąco polecam. Modyfikacje genetyczne i ciekawe eksperymenty- to lubię
Paula308
Studia: kandyduję na biotechnologię
Wysłany: 07.07.2009, 14:27:07
a mam pytanie bo mnie interesuje bardzo produkcja lekarstw, a więc łatwiej by było dostać się na to po biotechnologii czy technologii chemicznej?????
njord
Wysłany: 31.07.2009, 13:36:33
W tym roku skonczyłem technologię chemiczną, studiowałem tez równolegle biotechnologię (której nie skonczyłem) wiec moge cos powiedzieć.
Jeśli chodzi o produkcje lekarstw to nie ma to większego znaczenia czy się skonczyło bio czy techno. Do firm farmaceutycznych jest bardzo cięzko się dostać i licza się głównie kontakty (pracowałem w takiej wiec wiem jak to wyglada). Sprawa z produkcją lekarstw wylada tak: opracowanie nowego leku jest horendalnie drogie (bardzo drogie badania chemiczne wymagajace bardzo drogiego sprzętu i wysokiej klasy naukowców, badania na panelu ludzkim, wprowadzenie leku do rejestru leków - wszystko trwa ok 10 lat od momentu odkrycia substancji bioaktywnej, tak nam mówili przynajmniej na wykłądzie). Jak wiadomo POlska jest krajem biednym i nie wydaje się tutaj pieniedzy na tego typu badania. W zasadzie tylko parę państw stac na projektowanie nowych leków - oczywiście USA, a w Europie głownie Szwajcaria. W związku z tym produkcja leków w polsce wyglada tak, ze kupujemy licencję na produkcję np od stanów na 10 lat. Potem ta licencja wygasa i dlatego czasami nie mozna dostac leków które były kiedyś dostępne. W związku z tym przy produkcji leków nie ma typowej pracy biotechnologicznej (ani farmaceutycznej !!), związanej w jakikolwiek sposób z ingerencją w strukturę chemiczną. Natomiast produkcja ta jest klasyką technologii chemicznej. jednak tak jak pisałem wcześniej - wykształcenie nie ma to wielkiego znaczenia
Jeśłi chodzi ogólnie o to jaki kierunek studiów wybrać - na pewno wiecej i to znacznie wiecej ofert pracy jest po sensownej specjalności na technologii (ja mam specjalność tworzywa sztuczne i chemia gospodarcza). jednak nie zaprzeczam ze znacznie ciekawsze i bardziej ambitne są studia biotechnologiczne - to bez dwóch zdań. Ale tak jak pisałem wczesniej - w Polsce nie było, nie ma i nigdy nie bezie pieniedzy np na badania genetyczne. Przy wyborze kierunku studiów trzeba sie kierować w duzej mierze możliwością pracy, a nie prestiżem. Moja siostra skonczyła biologię ze specjalnością biologia molekularna (prawie biotechnologia). Ciekawe i prestiżowe studia - dziisaj pracuje w urzędzie skarbowym. Nie odbierajcie jednak mojego postu jako zachęty do studiowania technologii chemicznej, bo to trzeba naprawdę lubić jeśli się nie lubi - to studia meczą i to bardzo. W zasadzie jeśłi chodzi o nauki przyrodnicze to jedynym sensownym kierunkiem jest stomatologia. Każde inne studia oscylujące wokół biologii i chemii nie są warte wysiłku, który nalezy w nie włożyć (pod względem finansowym). Takie moje przemyślenia osoby która skonczyła studia.
Pozdrawiam !