| Autor |
Wiadomość |
|
kalina
Dołączył: 11 Mar 2006 Posty: 15 Studia: Biotechnologia SGGW Warszawa
|
Wysłany: 08.09.2006, 22:01:22
Studiuję biotechnologię na SGGW. Są tu trzy kierunki specjalizacji: zwierzęca, roślinna i spożywcza. Która waszym zdaniem jest najlepsza i dlaczego? Interesuje mnie głownie kryterium znalezienia po studiach pracy, bo przeciez trzeba za cos zyc.
|
Aurinko
Dołączył: 30 Kwi 2006 Posty: 9 Skąd: Lublin Studia: Biotechnologia AR Lublin
|
Wysłany: 08.09.2006, 22:04:30
Z tego co się orientuję to najwięcej pracy jest po biotechnologii żywienia, przynajmniej tak znajomi ze starszych lat i po studiach twierdzą...
|
kalina
|
Wysłany: 09.09.2006, 14:08:49
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, prosze jeszcze inne osoby o rade.
Interesuje mnie jeszcze jedna kwestia. Mianowicie czy pracodawca nie bedzie wolal zatrudnic kogos kto skonczyl kierunek związany z żywieniem albo technologie żywności niż takiego biotechnologa ze specjalizacja spożywczą? Jak myslicie? Czy może biotechnologia przebija wszystkie inne pokrewne kierunki?  Prosze pomóżcie mi, wasze opinie sa dla mnie bardzo wazne, jestescie najbardziej kompetentnymi opiniodawcami 
|
mikroos
Dołączył: 08 Cze 2006 Posty: 1028 Skąd: Szczecin / UM Poznań Studia: Biotechnologia UM Poznań
|
Wysłany: 09.09.2006, 14:32:28
najwazniejszym kryterium jest praktycznie zawsze indywidualna postawa danego kandydata. nie jest az tak wazne, czy jestes po technologii zywienia czy po biotechnologii 'zywieniowej' - wazne jest np. to, jaki mialas temat pracy magisterskiej albo jakie mialas wczesniej doswiadczenia w pracy. pamietaj, ze ciezko jest dostac pierwsza prace od razu w wymarzonej firmie - ale tez przy szukaniu kolejnej pracy patrzy sie na to, co dana osoba robila wczesniej w zyciu... takze samo to, czy jestes na jednym kierunku, czy na drugim - bardzo podobnym, az tak wiele znowu nie znaczy. przynajmniej wg mnie i wg wykladowcow, z ktorymi na ten temat rozmawialem
pozdrawiam!
|
kalina
|
Wysłany: 16.09.2006, 12:37:38
bardzo dziękuję Ci za odpowiedź
proszę jeszcze inne osoby o opinie, bardzo mi zależy żeby było ich jak najwięcej
pozdrawiam wszystkich
|
thorcik
Dołączył: 12 Lis 2006 Posty: 8 Skąd: Warszawa Studia: Biotechnologia SGGW Warszawa
|
Wysłany: 12.11.2006, 15:16:11
hmm, jak dla mnie to kryterium jest raczej to, czy tematyka mnie interesuje. szanse na znalezienie pracy chyba nie sa az tak istotne coby sie meczyc na czyms, co mnie absolutnie nie interesuje.
ergo ide na zwierzaki :o)
|
kalina
|
Wysłany: 12.11.2006, 15:53:26
kiedyś rodzinę trzeba będzie z czegoś utrzymać...chyba że Ty nie planujesz jej zakładać...
|
andriey
Dołączył: 05 Lip 2006 Posty: 372 Skąd: Kielce Studia: jestem absolwentem biotechnologii
|
Wysłany: 13.11.2006, 10:26:38
Cytat:
kiedyś rodzinę trzeba będzie z czegoś utrzymać...
Jeśli czegoś nie będziesz wykonywać z pasją nie wykonasz tego dobrze
Jak już nie raz było pisane na forum o prace w Polsce czy to po biotechnologii czy analityce czy mikrobiologii lub innym kierunku pokrewnym jest równie trudno. O znalezieniu zatrudnienia decyduje przeważnie to co sobą prezentujesz i ,,osiągnięcia" (nie chodzi tu o średnia) podczas studiów.
Często w jednym miejscu pracują na równorzednych stanowiskach i analitycy i biotechnolodzy, biolodzy, biochemicy itp.
|
Trup
Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 28 Studia: Biotechnologia SGGW Warszawa
|
Wysłany: 05.03.2008, 18:58:44
A nie orientujecie się jak jest po biotechnologii roślin z pracą??
|