Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Biotechnologia UG-AMG Gdańsk - biotech vs farmacja

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Autor Wiadomość
Admin
BioTechnolog.pl
BioTechnolog.pl

Admin
Wysłany: 19.09.2006, 17:45:07

Autor: Niezdecydowana...
Data: 2006-09-11
Studia: Biotechnologia UG-AMG Gdańsk

Jestem przyszłą maturzystką i jak to zazwyczaj bywa nie jestem do końca zdecydowana na kierunek, który chce studiować.Przez wiele lat myślałam o medycynie (na AMG) ale ostatnio fizyka zaczęła mnie przerażac. Jestem w klasie biol-chem, co prawda chodzę na fakultet, ale czuje że fizyka mnie nie kręci i nie wiem czy zdołam zdać b.dobrze mature(a z mała ilościa punktów nie mam co liczyc) i jak to mowi moja pani "żadne z nas nie ma pasji do fizyki...:)". Co prawda mam b.dobre oceny, ale te akurat o niczym nie świdczą.A matura przeciez już za kilka miesiecy, więc na decyzje czasu jest mało...
Dlatego ostatnio zaczelam sie zastanawiac nad biotechnologia bądz farmacją...Nie wiem który z tych zawodów jest bardziej przyszłościowy.Zastanawiałam sie nad możliwością wyjazdu, ale wolałabym przynajmniej na razie pozostać jednak u siebie.
Po przeczytaniu tych wszytskich anty- komentarzy a propo znalezienia później pracy zaczełam sie troche obawiać i teraz nie wiem juz prawie nic...Jestem w tzw.kropce.Biotechnologia--farmacja--czy medycyna...Prosze napiszcie co wy o tym myslicie i jak to wszytsko wygląda w świetle obsolwentów.
I jeszcze jedno czym dokładie zajmuje sie przedstawiciel medyczny??? ;>
Dziekuję z góry, Pozdrowioka;)
maturzystka

maturzystka
Wysłany: 22.09.2006, 22:20:38

Ja maturę zdawałam rok temu z biologii i chemii. Też miałam taki sam dylemat jak Ty, z tym że od razu odrzuciłam medycynę ze względu na fizykę, której nie znoszę. Dostałam się zarówno na farmację na AMG i na biotechnologię na UG-AMG i naprawdę nie wiedziałam co wybrać. Ludzie różnie mi doradzali, ale w końcu zdecydowałam się na farmację. Nie wiem jeszcze, czy to był dobry wybór- za parę lat się okaże=) Jeśli skończysz studia medyczne to masz konkretny zawód w ręku, natomiast po biotechnologii w polskich realiach naprawdę ciężko znaleźć pracę. Oczywiście są szczęśliwcy, którzy po tym kierunku pracują w wymarzonym zawodzie (np. w koncernie farmaceutycznym), ale są też tacy, którzy podejmują się innych zajęć ze względu na brak pracy. Faktem jest, że po biotechnologii w naszym kraju bardzo ciężko znaleźć pracę. Jeśli chcesz emigrować albo robić karierę na uczelnii to idź na biotechnologię (szczególnie na prestiżowy MWB w Gdańsku). Jeśli jednak planujesz pozostać w kraju to doradzam raczej studia medyczne. Nie wiem czy czytałaś, ale po ukończeniu studiów medycznych możesz zdawać na biotechnologię 2-letnią magisterską bez robienia licencjatu na tym kierunku- 2 lata nauki więcej a możesz mieć drugi fakultet w ręku, chyba że zdecydujesz się ciągnąć 2 kierunki na raz (farmację i biotechnologię), bo jak się przekonałam tacy nadgorliwcy na mojej uczelnii też są=). Przedstawiciel medyczny jest zatrudniany głównie przez firmy farmaceutyczne i reprezentuje interesy danej firmy- promocje i prezentacje leków, przedstawianie ofert danej firmy itp.(tak mi się wydaje i tak mówili mi na uczelnii;)) Plus jest taki, że przedstawicielem medycznym możesz zostać po każdym z rozważanych przez Ciebie kierunków- wystarczy obejrzeć ogłoszenia o pracę. Masz trudny wybór, ale jeszcze masz trochę czasu na zastanowienie=) Życzę powodzenia na maturze i oczywiście trafnego wyboru kierunku. Pozdrówka!!!
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Przed studiami biotechnologicznymi
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.