Twój login
Twoje hasło

Gdzie studiujesz?
Komentarze studiów biotechnologicznych.
Skomentuj swoją biotechnologię ;o)

Biotechnologia UMCS Lublin - kursy małe czy duże?

WydrukujDo druku  !!! 
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Autor Wiadomość
Admin
BioTechnolog.pl
BioTechnolog.pl

Admin
Wysłany: 19.09.2006, 17:46:59

Autor: siara
Data: 2006-09-12
Studia: Biotechnologia UMCS Lublin

hej, własnie otrzymałam potwierdzenie dostania sie na I rok biotechnologii na umcs, no i teraz stoje przed trudnym wyborem przedmiotów, tzn kurs maly, kurs duzy. Czy mógłby mi ktos doradzic jaki kurs wybrac z przedmiotów: biologia komorki, chemia ogolna i nieorg, chemia organiczna. Czy program na kursie duzym jest o wiele trudniejszy od małego? i czy warto go wybierac? dzieki:)
Marcin
Moderator
Moderator

Marcin
Wysłany: 19.09.2006, 22:11:59

o ile sobie dobrze przypominam to na zdawalność (a raczej na niezdawalność) to czy dany kurs był duży czy mały nie miało większego wpływu,
ja sobie zawsze wybierałem kursy małe związane z chemią bo za nią nie przepadam (oraz okropny jest wydział chemii, komuną jedzie równo, brudno, staro, trzeba pisać opracowania z ćwiczeń, czyli w praktyce przepisywać skrypt, wszystkie ćwiczenia są niemal identyczne, nudy itd..) a inne - aby mieć wymaganą ilośc punktów - jako duże,

jeżeli nie masz żadnych określonych preferencji to w zasadzie możesz i rzucić monetą i będzie OK Smile nie jest to taki wybór, który miałby wielki wpływ na cokolwiek, poza tym na pierwszym roku za wiele zajęc nie będzie, więc jak na dużym kursie będzie trzeba więcej się pouczyć to będzie na to czas...
andriey

Studia: jestem absolwentem biotechnologii

andriey
Wysłany: 20.09.2006, 12:32:00

Z tego co pamiętam to lepiej brać kurs duży z Biologii komórki, biochemii i genetyki ( to na 2 roku).
the gosiaczek

the gosiaczek
Wysłany: 20.09.2006, 18:50:26

Z chemii wybralam kursy duze, z organicznej bylam bardzo zadowolona, mimo tego calego ambarasu z lataniem na Gliniana, bo tam jest wydzial Wink))

..z nieorganiczna byla troche gorzej....;/ wyklady byly do bani, na cwiczeniach ustne kolokwia z gigantycznych partii materialu..co tydzien..;/ moje niekorzystne odczucia poteguje jeszcze sam egzamin...jedna wielka farsa ;/
Musze jednak dodac, ze ja bardzo lubie chemie, mialam z nia sporo do czynienia w liceum, zdawalam tez z tego przedmiotu mature...wiec dla mnie duzy kurs to byla rekreacja;)))) i powtorka z ogolniaka;)))

Wybralam tez duzy kurs z biologii komorki, ale nie mialo to chyba wiekszego znaczenia, bo tak jak caly moj rok, upchneli mnie na maly;/ ...a szkoda...bo na malym bylo bardzo ciekawie, wiec mysle, ze na duzym bylo jeszcze lepiej ;P

...ale Marcin ma sporo racji, rzut moneta to tez dobre wyjscie;D
Dudek

Dudek
Wysłany: 26.09.2006, 16:33:08

Też miałem kursy duże z chemii, zakres materiału nie jest duży, choć z organiczną to były małe problemy na roku, ale da się przeżyć, spokojnie. To przecież nie chemia ani farmacja, także nie ma co się bać. Polecam kurs du,ży z biol-komu, ale wiadomo - dużo zależy od zainteresowań
monka

monka
Wysłany: 29.09.2006, 15:25:54

hej! z wlasnego doswiadczenia wiem,ze lepiej jest wybierac duze kursy, materialu wcale nie jest duzo wicej a egzaminy sa prostsze niz na malych kursach. szczegolnie jezeli chodzi o chemie organiczna to ostrzegam przed malym kursem, strasznie duzo pamieciowki a egzamin zdaja za pierwszym razem nieliczni. na duzym kursie masz tzw zerowke, a potem jak na pierwszym terminie sie nie powiedzie to masz jeszcze kilka dodatkowych szans, a na malym kursie pierwszy termin, poprawka i potem komis:/ takze pozdrawiam i powodzenia:)
Odpowiedz  Forum BioTechnolog.pl » Studia i dalsza edukacja
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Strona 1 z 1
Skocz do:  
Copyright © 2004-2007 BioTechnolog.pl. Powered by phpBB © phpBB Group.