ArtykułyGMOSłownikPracaStudiaForum
Aktualności:Organizmy transgeniczne, GMOKlonowanieKomórki macierzysteNowotwory, rakWirusologia, HIV, AIDSGenetykaMedycyna i fizjologiaAktualności biotechnologiczneBiobiznes

Gorzki melon dla diabetyków

Skuteczność od dawna stosowanego gorzkiego melona w zwalczaniu cukrzycy typu 2 nie jest już tajemnicą w środowisku naukowym. Używany przez wieki przez chińskie ludu ma właściwości hipoglikemicznych, tak pożądane wśród diabetyków. Naukowcy sprawdzili jego działanie w tej sferze, dochodząc do bardzo interesujących wyników.

W ostatnich latach bardzo modne stało się wykorzystanie metod naturalnych do leczenia wszelakiego rodzaju schorzeń. Uważana często za bezwartościowa i nieużyteczna, medycyna naturalna odgrywa rolę pierwszoplanową wśród sposobów leczenia.

Modne preparaty stosowane w leczeniu alternatywnym są źródłem zainteresowania badaczy, którzy próbują w naukowy sposób wytłumaczyć ich działanie a następnie, na podstawie uzyskanych wyników, zaprojektować odpowiednie leki. Bardzo dobry przykładem, który przykuwa uwagę naukowców przez ostatnie lata jest Momordica charantia, powszechnie znany jako gorzki melon (ang. Bitter melon). Przepękla ogórkowata zwana także balsamką ogórkową pochodzi z rodziny dyniowatych Cucurbitaceae, rośnie na tropikalnych terenach Afryki, Ameryki Płd. i Azji. Od wieków używana przez chińskie ludy do leczenie cukrzycy. W 1998 została opublikowana praca naukowa, gdzie zostało dowiedzione, że M. charantia zwiększa ilość komórek β w trzustce [Ahmed et al., 1998]. Gorzki melon ma również szereg inny cennych właściwości, np. obniżające poziom trójglicerydów we krwi [Beloin, 2000; Jayasooriya, 2000] czy poziom hemoglobiny [Pari et al., 2001].

21 marca na łamach magazynu Chemistry & Biology zostały opublikowane badania dające naukowe potwierdzenie skuteczności działania gorzkiego melona dla diabetyków, szczególnie typu 2. Dla ponad 150 milionów na całym świecie chorujących na cukrzycę jest to niewątpliwe bardzo dobra wiadomość, albowiem być może na bazie ekstraktu z M. charantia będzie można zaprojektować leki.

Cukrzycę typu 2, czyli tak zwana insulinoodporność, według CDC (ang. Centers for Disease Control and Prevention) można nazwać epidemią. W roku 2025 liczba diabetyków typu 2 ma sięgnąć liczby 300 milionów! Choroba ta charakteryzuje się tym, że organizm nie chce przyjmować własnej insuliny, reaguje na nią jak na jakiś obcy antygen, którego należy usunąć z organizmu. Co więcej, insulinoodporność cechuje się hiperglikemią, czyli zwiększonym poziomem glukozy we krwi.

Ekstrakt z gorzkiego melona, zawiera substancje o właściwościach hipoglikemicznych, czyli takich które obniżają poziom cukru we krwi, co dla diabetyków jest głównym kryterium w dobraniu odpowiednich leków. Ekstrakt zawiera m.in. cztery różne glikozydy (ang. cucurbitane glucosides), momordicosides (Bitter Melon Extract) Q, R, S i T (jak na razie tylko dwa z nich zostały zbadane i dowiedziono, że mają one właściwości hipoglikemicznych) oraz karaviloside XI (glikozyd triterpenu) a także lecznicze właściwości wielu protein czy saponin. Ich działanie polega na aktywacji AMP-zależnej kinazy (ang. AMPK). Ten trójpodjednostkowy enzym pełni ważną rolę podczas metabolizmu komórkowego. Wpływa głównie na procesy energetyczne zachodzące w komórce. Pod wpływem jej aktywacji (podczas zwiększonego stężenia AMP) szlaki anaboliczne kwasów tłuszczowych czy białek zostają wyłączone, a szlaki kataboliczne zostają zaktywowane (glikoliza, oksydacja kwasów tłuszczowych).

Teraz najważniejsze jest by określić, czy stosowanie ekstraktu z gorzkiego melona nie będzie miało skutków ubocznych w terapii dla diabetyków typu 2. Tego typu badaniami zajęli się naukowcy z Garvan Institute (Australia). Coraz obszerniejsze badania nad M. charantia przynoszą coraz to nowsze i ciekawsze informacje na temat użyteczności tej rośliny.

Źródło:
Antidiabetic Activities of Triterpenoids Isolated from Bitter Melon Associated with Activation of the AMPK Pathway; Min-Jia Tan, Ji-Ming Ye, Nigel Turner, Cordula Hohnen-Behrens, Chang-Qiang Ke, Chun-Ping Tang, Tong Chen, Hans-Christoph Weiss, Ernst-Rudolf Gesing, Alex Rowland, David E. James, Yang Ye; Chemistry and Biology, Vol 15, 263-273, 21.03.2008

Komentarze

Kamil, Warszawa | 2008-11-14 23:44:54
Receptą na zwalczenie cukrzycy typu 2, jest spożywanie chleba typu KR-IRL oraz unikanie sztucznej sacharozy (biały cukier) i każdej mąki.