ArtykułyGMOSłownikPracaStudiaForum
Aktualności:Organizmy transgeniczne, GMOKlonowanieKomórki macierzysteNowotwory, rakWirusologia, HIV, AIDSGenetykaMedycyna i fizjologiaAktualności biotechnologiczneBiobiznes

Koniec z alergią na orzeszki ziemne?

orzechy ziemneAlergia na orzeszki ziemne występuje u około 2% ludzi na świecie. Alergenami jest 7 białek, przy czym najczęściej alergie wywołują białka Ara h1 i Ara h2. Naukowcy opracowali nowy proces fermentacji, dzięki której będzie można zmniejszyć prawdopodobnie ryzyko występowania odczynu alergicznego wywołane produktami zawierającymi orzeszki ziemne.

Fermentacja jest powszechnie wykorzystywanym procesem, w którym dochodzi do enzymatycznego rozkładu (przy wykorzystaniu całych drobnoustrojów lub tylko ich enzymów) związków złożonych do prostych. Naukowcy opracowali „specjalny” typ fermentacji, podczas której zmniejsza się do 70% ilość białka powodującego alergię. Naukowcy mają nadzieję, że metoda da się wykorzystywać w takim wymiarze, aby w przyszłości zupełnie wyeliminować problem alergenów pokarmowych, czyli zmniejszyć ilość białek alergizujących w pokarmach. Opracowana fermentacja działa przez rozkład białek Ara h1 i Ara h2, które jak wiadomo są najsilniej uczulające. Zaletą ma być także niezmieniony smak orzeszków po fermentacji.

alergia na orzeszki ziemneReakcja układu odpornościowego na alergizujące białkowe składniki zawarte w pokarmie polega na uwolnieniu histaminy (powoduje obkurczanie dróg oddechowych i rozszerzanie naczyń krwionośnych) i innych substancji prowadzących do objawów takich jak mrowienie i obrzęk ust i gardła, problemy z oddychaniem, drgawki, nudności i biegunki.

W niektórych przypadkach alergie pokarmowe mogą prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego czyli reakcji ogólnoustrojowej, w czasie której dochodzi do silnego obkurczenia dróg oddechowych, dużego spadku ciśnienia, opuchnięcia języka i gardła. Objawy mogą nasilać się aż do utraty przytomności, a nawet zgonu.

W ramach działań przeciwko alergii na orzeszki ziemne została opracowana także szczepionka, której działanie oparte zostało na bazie zmodyfikowanych białek zawartych w orzeszkach ziemnych, odpowiedzialnych za rozwój alergii. Zmienione białka nie wywołują alergii, ponieważ usunięto w nich fragmenty rozpoznawane przez przeciwciała z grupy E (IgE). Nie powodują one także wydzielania histaminy. Szczepionka wywoływała za to odpowiedź innych komórek układu odporności (limfocytów Th1, które tłumią reakcję IgE). Badania laboratoryjne na myszach dowiodły, że po podaniu szczepionki, odpowiedź na niezmodyfikowane, alergizujące białka orzeszków ziemnych była znacznie słabsza.

Źródło: News-Medical.net, Apsik.pl

dodatkowe informacje:
http://www.jbc.org/cgi/content/full/273/22/13753 - białka Ara h1 i Ara h2 i ich wiązanie przez IgE

Komentarze

pamela | 2005-06-09 00:00:00
takie małe orzeszki a taki problem!! dobrze ze są jeszcze ludzie którzy wychodzą na przeciw orzeszkowym potworom!!! tak trzymać!!!

adado | 2005-06-11 00:00:00
wsólczucie dla alergików; wiele produktów zawiera "śladowe ilości orzeszków"

doszukujący się | 2009-12-02 11:49:30
Może trzeba zmodyfikować wszystko, bo na coraz więcej rzeczy jesteśmy uczuleni. To jest chore myślenie.
Może ktoś zacznie myśleć. Jeszcze trochę, a wszyscy spuchniemy z tych alergii.

aniolka | 2010-01-25 17:48:27
ciekawa jestem czy to rzeczywiście się uda?

Krakus | 2013-01-04 19:38:13
Eee tam, ja tam orzeszków ziemnych nie wcinam już dłuższy czas i żyję...