ArtykułyGMOSłownikPracaStudiaForum
Aktualności:Organizmy transgeniczne, GMOKlonowanieKomórki macierzysteNowotwory, rakWirusologia, HIV, AIDSGenetykaMedycyna i fizjologiaAktualności biotechnologiczneBiobiznes

Probiotyk

z języka greckiego – oznacza substancję działającą dla życia. Jest to preparat lub produkt zawierający określone, żywe mikroorganizmy w ilości wystarczającej, by zmienić mikroflorę (poprzez np. kolonizację) w określonych segmentach organizmu gospodarza, wywierając na jego zdrowie korzystny wpływ.

Zgodnie z współczesną koncepcją probiotyku, do produktów spożywczych (zwłaszcza mlecznych) wprowadza się żywe bakterie w takiej ilości, aby przetrwały niekorzystne warunki w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego (żołądek, dwunastnica), a osiedliły się i były aktywne w jelicie grubym.
Optymalny szczep probiotyczny powinien wykazywać następujące cechy:
- powinien pochodzić od człowieka,
- być niepatogenny,
- odporny na niskie pH żołądka, żółć i soki trawienne,
- powinien charakteryzować się zdolnością adhezji do komórek błony śluzowej jelita,
- wpływać korzystnie na metabolizm gospodarza,
- utrzymywać swoją aktywność pomimo obróbek technologicznych i produkcyjnych.