ArtykułyGMOSłownikPracaStudiaForum
Aktualności:Organizmy transgeniczne, GMOKlonowanieKomórki macierzysteNowotwory, rakWirusologia, HIV, AIDSGenetykaMedycyna i fizjologiaAktualności biotechnologiczneBiobiznes

Szukanie genów do polepszenia whisky i piwa

whiskyW Wielkiej Brytanii rusza program mający na celu odnaleźć kluczowe geny odpowiedzialne za określone cechy jęczmienia, mające znaczenie w produkcji whiskey i piwa. Celem badań jest oczywiście uzyskanie ziarna o lepszych właściwościach gorzelniczych i browarniczych.

Badania będą prowadzone przez Scottish Crop Research Institute, Uniwersytet w Birmingham i NIAB, i obejmą prawie wszystkich hodowców jęczmienia w Wielkiej Brytanii. Naukowcu zamierzają zidentyfikować geny wpływające na ekonomicznie ważne cechy, takie jak podatność na choroby, odporność na szkodniki, i tego, jak dużo można uzyskać alkoholu z jęczmienia podczas produkcji *słodu* whisky.

"Jęczmień jest ważną rośliną z ekonomicznego punktu widzenia. Poprawa jego właściwości będzie korzystna dla hodowców, producentów i konsumentów" - powiedział dr Robbie Waugh, lider badań.

Badanie wesprze szkocką gospodarkę rolną, gdyż w Szkocji na 50% gruntów uprawnych jest aktualnie hodowany jęczmień. Z większości zbioru produkuje sie piwo i whisky. Whisky jest bardzo ważnym spożywczym produktem eksportowym Wielkiej Brytanii.

Źródło: The Biotechnology and Biological Sciences Research Council, Foto: Wikipedia