FDA: Produkty ze sklonowanych zwierząt są bezpieczne

Krowa"Mięso i mleko pochodzące ze sklonowanych zwierząt i ich potomstwa są tak samo bezpieczne jak te pochodzące ze zwierząt otrzymywany w wyniku tradycyjnego rozrodu" - napisali Larisa Rudenko i John C. Matheso, eksperci z Food and Drug Administration (FDA) w "Theriogenology". Otrzymane produkty są "praktycznie nieodróżnialne" od konwencjonalnych zatem nie potrzeby zamieszczanie specjalnych dodatkowych oznaczeń o ich pochodzeniu - argumentują. Organizacje konsumencie nie zgadzają się z tymi stwierdzeniami.

Badania dotyczyły produktów od sklonowanego bydła, kóz i świń. Opinia ekspertów nie jest równoznaczna z dopuszczeniem żywności ze sklonowanych zwierząt na amerykański rynek. Mogłoby to nastąpić dopiero za kilka miesięcy - teraz FDA oczekuje na opinie i komentarze społeczeństwa.

Przedstawiciele firm biotechnologicznych zwracają uwagę, że produkty ze sklonowanych zwierząt nie są tym samym co modyfikowane genetycznie. Nie mają żadnych dodatkowych genów, są identyczne z naturalnymi.

Organizacje konsumenckie twierdzą, że badania nie zostały należycie przeprowadzone. Także wracają uwagę na to, że wśród sklonowanych zwierząt występuje więcej osobników zdeformowanych niż w całej populacji zwierząt danego gatunku. Amerykańska Federacja Konsumentów zapowiedziała, że zwróci się do producentów żywności i handlowców o nie produkowanie i nie sprzedawanie żywności ze sklonowanych zwierząt.

Klonowanie zwierząt hodowlanych pomimo wysokiej ceny (kilkadziesiąt tysięcy dolarów za sztukę, cena wynika m.in. z bardzo małej wydajności metod) mogą być dla hodowców opłacalne. W krótkim czasie mogą oni otrzymać klony samców do rozrodu o wartościowych cechach w hodowli.

Źródło: AP, PAP

Komentarze

Magda | 2007-01-03 00:00:00
al ja jednak wolałabym wiedzieć skąd są te przetwory i mieć prawo do własnego wyboru.