ArtykułyGMOSłownikPracaStudiaForum
Aktualności:Organizmy transgeniczne, GMOKlonowanieKomórki macierzysteNowotwory, rakWirusologia, HIV, AIDSGenetykaMedycyna i fizjologiaAktualności biotechnologiczneBiobiznes

Genetycznie zmodyfikowane sorgo z witaminami

sorgo genetycznie modyfikowaneAfrykańscy naukowcy planują stworzyć genetycznie zmodyfikowane sorgo. Nowa roślina dzięki zawartości dodatkowych witamin i metali ma rozwiązać problem niedoboru mikroelementów afrykańskiej ludności, której dieta jest oparta w znaczniej mierze na sorgo.

"Najważniejszym celem projektu jest stworzenie nasion odmiany ulepszonego żywieniowo sorga, które będzie mogło być uprawiane przez afrykańskich rolników na podstawie bezpłatnej licencji" - powiedział Blessed Okole, biotechnolog z South Africa*s Council for Scientific and Industrial Research (CSIR), instytucji współtworzącej projekt.

Nowe sorgo zostanie opracowane przez koncern Dupont, z pomocą Pioneer Hi-Bred International, Uniwersytetu Missouri-Columbia (USA) i South Africa*s CSIR.

Sorgo jest odpornym ziarnem, dobrze rozwijającym się w pół-suchych warunkach, które są za ciężkie dla nie-miejscowych odmian, np. kukurydzy. Jednak nie zawiera wystarczającej ilości substancji odżywczych. Dorośli i dzieci dla których sorgo jest podstawowym składnikiem diety cierpią na formę głodu, nazwanego niedożywieniem mikroelementowym.

Genetycznie zmodyfikowane sorgo będzie miało wyższy poziom proiwitamiy A i E, żelaza, cynku, jak i podstawowych aminokwasów.

sorgoUprawy GMO budzą w także w Afryce kontrowersje, gdzie pomimo kłopotów z wyżywieniem wiele krajów odmawia przyjęcia nasion modyfikowanych genetycznie, lub nalega i ich zmielenie, aby uniknąć wymieszania z niemodyfikowanymi nasionami i uwolnienia do afrykańskiego środowiska.

Przeciwnicy GMO twierdzą, że te uprawy stwarzają ryzyko destabilizacji środowiska naturalnego i aktualnej produkcji żywności, a w przypadku odmian genetycznych nadających odporność na herbicydy mogą być przyczyną powstania super-chwastów, na które nie będą działały środki chwastobójcze.

Producenci upraw transgenicznych argumentują, że nowe odmiany lepiej znoszą skraje warunki środowiskowe panujące w klimacie afrykańskim, pozwalają zmniejszyć ilość głodujących ludzi w najbiedniejszych regionach świata.

Źródło: Yahoo!

Komentarze

uio | 2007-05-27 00:00:00
ale jaja