ArtykułyGMOSłownikPracaStudiaForum
Aktualności:Organizmy transgeniczne, GMOKlonowanieKomórki macierzysteNowotwory, rakWirusologia, HIV, AIDSGenetykaMedycyna i fizjologiaAktualności biotechnologiczneBiobiznes

Kolejny krok w poznaniu cukrzycy typu II

Liczba osób z cukrzycą ciągle rośnie i codziennie diagnozowane są jej nowe przypadki. Przez długi czas otyłość i nadwaga łączone były z większym prawdopodobieństwem zachorowania na cukrzycę typu II. Nowe badania wyjaśniają związek między wagą a cukrzycą. Zgodnie z raportem opublikowanym ostatnio w czasopiśmie Nature białko RBP4 (retinol binding protein 4) uwalniane przez tkankę tłuszczową powoduje insulinooporność u myszy.

Cukrzyca typu II, zwana insulinooporną, rozpoznawana jest gdy w organizmie występuje zbyt mało insuliny lub gdy komórki ciała nie są zdolne do jej wykorzystania. Cukrzyca typu II rozwija się jako skutek insulinooporności tkanek, definiowanej jako niezdolność organizmu do właściwego używania naturalnie produkowanej insuliny, której zadaniem jest obniżenie poziomu cukru we krwi. Nadmiar glukozy i insuliny we krwi związany jest z chorobami układu krążenia.

Główną funkcją białka RBP4 jest transport witaminy A do tkanek ciała. U ludzi chorych na cukrzycę zidentyfikowano podwyższony poziom białka RBP4.

Naukowcy badali zmutowane myszy pozbawione genu kodującego nośnik glukozy – białko GLUT4. Wydaje się, że ma ono udział w rozwoju insulinooporności tkanek w cukrzycy typu II. Zmniejszona ekspresja genu kodującego białko GLUT4 w tkance tłuszczowej jest cechą charakterystyczną dla wielu stanów insulinooporności (w otyłości, cukrzycy typu II czy syndromie metabolicznym). Eksperymentalnie stwierdzono, że nadekspresja GLUT4 powoduje dużą tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę, w odróżnieniu od stanu redukcji białka GLUT4, kiedy występuje insulinooporność i podwyższone ryzyko rozwoju cukrzycy. Wyniki eksperymentu dowodzą, że manipulowanie genem GLUT4 w adipocytach tkanki tłuszczowej powoduje wrażliwość na insulinę w całym organizmie, prawdopodobnie przez wydzielanie tego białka przez tkankę tłuszczową.

U myszy pozbawionych nośników glukozy zauważono także podwyższony 2,5-krotnie poziom białka RBP4. Gdy myszy te dostawały lek powodujący syntezę insuliny, ich poziom RBP4 wracał do normy. Naukowcy próbowali także podnosić celowo poziom RBP4 (przez manipulację genetyczną lub farmakologicznie), po czym okazywało się, że wyższy poziom białka może powodować oporność tkanek na insulinę.

Naukowcy udowodnili, że obniżenie poziomu RBP4 w insulinoopornych myszach za pomocą leków, które powodują wydalanie białka polepsza stan zwierząt, nie doprowadzając do chorób serca i wcześniejszej śmierci.

Ponieważ otyli ludzie z cukrzycą mają prawie dwukrotną ilość białka RBP4 w porównaniu z ludźmi szczupłymi badania te mogą być wykorzystane w unikaniu insulinooporności tkanek i tym samym mogą być pomocne w projektowaniu leku na cukrzycę typu II.

Źródła: Scientific American, dlife.com

Komentarze

BioFan | 2005-08-07 00:00:00
Bardzo Ciekawe. Bo to moze byc w sumie dobry cel na terapie genowa. Czytalem w Gene Therapy journal ze probowali komorki watroby zmusic do wydalania insuliny genem powodujacym rozwijanie sie trzustki ale sie nie udalo bo watroba zaczela sie trawic z powodow ze zaczela wytwazac enzymy soku trzustkowego.

Dziekuje jutro sprawdze w sieci dokladniej ta sprawe GLUTa:) i RBP4

LSD | 2005-09-07 00:00:00
Co wpływa na zmniejszenie bądź zwiększenie ekspresji genu kodującego GLUT-4?

Kasia | 2005-09-07 00:00:00
witam. Z tego co znalazłam na internecie to gen GLUT-4 nazywany jest także "life-style gene" w kontekście tego, że jego ekspresja zależy od wysiłku fizycznego. Jest to bardzo fajnie opisane i rozwiniete w artykule pod tym adresem: tutaj a także tutaj Pozdrawiam :)

LSD | 2005-09-08 00:00:00
Dziękuję :-) Już czytam.:-)

JK, W-wa | 2008-11-26 15:48:43
Artykuł wartościowy. Wszelkie choroby związane z otyłością pominiemy, jeśli wyeliminujemy otyłość. Aby tego dokonać należy spożywać Chleb typu KR-IRL oraz żywność wg wartości tzw. Indeks Żywieniowy, tj. IŻ produktu. Jemy bez większych zahamowań, smacznie i dużo, a przede wszystkim energetycznie oraz bez uczucia głodu.
Zmęczenie jest nam wtedy obce, a kreatywność myślenia zaskakuje nas samych. Zdrowiejmy i szczuplejmy zatem ! Takie odżywianie jest też wyjątkowo tanie, ponieważ zjadamy mniej drogich produktów, a to dlatego; że Chleb typu KR-IRL syci niewyobrażalnie przez 4-5 godz. gwarantując odżywienie biologicznie wzorcowe.
J. K. Warszawa

lkj | 2010-02-28 15:31:57
Cukrzyca II przy niedoborze insuliny w organizmie? Nonsens. Insuliny w dwójce jest dużo, cukru we krwi też, ale nie wchodzi on do komórek. I nie wiadomo dlaczego, jakiś ślad to ten Glut4.

dwójeczka | 2010-07-12 23:18:59
Nie zawsze insuliny jest za dużo w cukrzycy typu2.Zależy kiedy została wykryta.Jak ktoś długo chodzi z wysokimi cukrami to dochodzi do wyczerpania
komórek b trzustki