ArtykułyGMOSłownikPracaStudiaForum
Aktualności:Organizmy transgeniczne, GMOKlonowanieKomórki macierzysteNowotwory, rakWirusologia, HIV, AIDSGenetykaMedycyna i fizjologiaAktualności biotechnologiczneBiobiznes

Kontynuacja czy rewolucja?

Wprowadzanie do produkcji odmian transgenicznych, podobnie jak wprowadzanie wszelkich innych technologii w rolnictwie, wiąże się z pewnymi zagrożeniami, z których niektóre można przewidzieć, inne nie. Od zarania rolnictwa ludzie modyfikowali uprawiane rośliny poprzez selekcję potomstwa, polegającą na wyborze osobników o cechach odpowiadających rolnikom. W ten sposób w zamierzchłych czasach powstała pszenica, w której skład wchodzą trzy różne gatunki traw, czy kukurydza wywodząca się od trawy zwanej teosinte. W wyniku takich krzyżowań następowało losowe wymieszanie dziesiątków tysięcy genów, co prowadziło do tworzenia się w organizmach potomnych nowych białek i innych substancji chemicznych. Z szerokiej gamy osobników o różnych kombinacjach cech ich form rodzicielskich hodowca wybierał takie, które odpowiadały warunkom uprawy i dawały plon o pożądanym składzie chemicznym.

Pełna treść artykułu znajduje się pod adresem:

http://www.sprawynauki.waw.pl/?section=article&art_id=1109


Zobacz inne informacje o GMO!

GMO» Co to jest GMO? Organizmy transgeniczne?
» Rośliny transgeniczne - przkłady modyfikacji
» Zwierzęta transgeniczne - przkłady modyfikacji
» Kontrowersje wokół GMO
» Metody tworzenia genetycznie zmodyfikowanych organizmów
» Kukurydza Bt - odmiana MON 810 firmy Monsanto