ArtykułyGMOSłownikPracaStudiaForum
Aktualności:Organizmy transgeniczne, GMOKlonowanieKomórki macierzysteNowotwory, rakWirusologia, HIV, AIDSGenetykaMedycyna i fizjologiaAktualności biotechnologiczneBiobiznes

Niechęć do warzyw w genach?

Powodem, niechęci niektórych ludzi do warzyw typu brokuły czy brukselka jest genetyczny mechanizm obronny chroniący nas przed potencjalnie szkodliwymi składnikami roślin.

"Smak ma wielki wpływ na wybór lub akceptację pożywienia", mówi Mari Sandell z Monell Chemical Senses Center. "Aby w pełni zrozumieć, w jaki sposób składniki pożywienia wpływają na odczuwany przez nas smak należałoby zastosować nowoczesne techniki również w doradztwie żywieniowym."

Takie badania mogłyby pomóc w wyjaśnieniu, dlaczego dzieci oraz dorośli lubią bądź nie lubią pewnego jedzenia, mogłoby to również być ważne dla zrozumienia problemów żywieniowych takich jak, np. otyłość, która dotknęła ponad 22 miliony dzieci poniżej piątego roku życia.

BrokułyNaukowcy dość długo zakładali, że gorzki smak rozwinął się jako mechanizm obronny mający wykrywać potencjalnie szkodliwe toksyny roślin. A wyniki badań opublikowane we wrześniowym wydaniu Current Biology są pierwszym bezpośrednim dowodem popierającym tę hipotezę.

"Zmysł smaku umożliwia nam wykrywanie gorzkich toksyn w jedzeniu, a genetycznie uwarunkowane różnice w naszych receptorach gorzkiego smaku wpływają na to jak każdy z nas postrzega jedzenie zawierające określone toksyny" - wyjaśnia Paul Breslin.

Naukowcy twierdzą, że ustalili, że warianty receptora gorzkiego smaku o nazwie TAS2R38 mogą wykrywać glukozynolany (GLS), które są produktami metabolizmu czterech aminokwasów: metioniny (GLS alifatyczne), fenyloalaniny lub tyrozyny (GLS arylowe) oraz tryptofanu (GLS indolowe).

Do roślin zawierających glukozynolany zalicza się m.in. kalafior, kapustę brokuły, rzeżuchę, brukselkę, kalarepę oraz rzepę. Wiele z tych warzyw zawiera składniki, które można połączyć z niższym występowaniem pewnych chorób, w szczególności raka, są też one integralną częścią 5-dniowej diety. Jednakże badania pokazują, że pewnym ludziom nie wystarcza ich przydział owoców i warzyw, prawdopodobnie z powodu niechęci do pewnych z nich.

Naukowcy zwerbowali 35 zdrowych dorosłych osób i sklasyfikowali ich według ich genotypu receptorów gorzkiego smaku hTAS2R38: PAV/PAV (wrażliwy na gorzko smakujący chemiczny PTC - phase transfer catalyst), AVI/AVI (niewrażliwy) oraz PAV/AVI (pośredni).
Uczestnicy zostali poproszeni o określenie stopnia gorzkości różnych warzyw zawierających glukozynolany oraz ich niezawierających.

Sandell oraz jego współpracownicy dowiedli, że ludzie z wrażliwą (PAV/PAV) formą receptora wskazywali warzywa zawierające glukozynolany jako o 60% bardziej gorzkie niż ludzie z niewrażliwą formą receptorów (AVI/AVI). Warzywa niezawierające glukozynolanów były określano jako jednakowo gorzkie przez obie grupy.

"To odkrycie pokazuje nam, że nasze receptory smaku są zdolne to wykrywania toksyn w ich naturalnym otoczeniu" - mówi Breslin.

Według naukowców zróżnicowanie w genie hTAS2R38 wpływa na percepcję gorzkiego smaku szczególnie u warzyw zawierających toksyny glukozynolanów, oraz że wybór pożywienia jest wielopoziomowy i zależy od ewolucyjnych, genetycznych, receptorowych oraz percepcyjnych czynników.

Glukozynolany hamują pobieranie jodu z tarczycy, co powoduje wzrost ryzyka wystąpienia woli oraz zmiany poziomu hormonów tarczycy. Zdolność wykrywania i unikania naturalnie występujących glukozynolanów może mieć wielkie zalety dla ponad miliarda ludzi, którzy obecnie mają niski poziom jodu i są objęci ryzykiem wystąpienia niedoczynności tarczycy.

"Zawartość warzyw może być obosiecznym mieczem, zależącym od fizjologiczni jedzących je" - mówi Breslin. "Większość ludzi w zindustrializowanym społeczeństwie może i powinna się cieszyć tym jedzeniem. Poza zapewnianiem sobie ważnych składników odżywczych i witamin, wiele z nich ma również właściwości antynowotworowe."

Źródło:
nutraingredients.com: Dislike of veggies is in the genes by Stephen Daniells

Komentarze

maciek [psych] smykowski | 2007-05-21 00:00:00
"dla ponad biliona ludzi".... tak, a tłumacz siedzi i zawija w sreberka

---
dziękuję, poprawione :)