Nowe geny związane z cukrzycą typu II

Zidentyfikowano kolejne geny związane z cukrzycą typu II. Dzięki temu możliwe będzie opracowanie niezwykle pomocnych testów genetycznych, określających ryzyko wystąpienia cukrzycy. W przypadku tej choroby bardzo ważne jest jej wczesne zidentyfikowanie i rozpoczęcie odpowiedniego leczenia. Wyniki badań ukazały się w dwóch pismach naukowych "Nature Genetics" i "Science".

Cukrzyca to schorzenie metaboliczne, charakteryzujące się stale podwyższonym poziomem cukru we krwi. Występuje ona w różnych postaciach. Cukrzyca typu II to tzw. cukrzyca insulinoniezależna, najczęstsza w populacji. Występuje zwykle u osób dorosłych, po 40–ce, otyłych, prowadzących mało aktywny tryb życia. Jednak coraz częściej jej objawy identyfikuje się u ludzi młodych a nawet u dzieci. Choruje na nią około 200 mln ludzi na świecie. Dużą rolę odgrywa tu dieta, dlatego leczenie cukrzycy powiązane jest z jej zmianą. Znane są przyczyny znacznie zwiększające ryzyko wystąpienia choroby, lecz mechanizm jej powstawania i genetyczne podłoże nie zostało do końca jeszcze wyjaśnione. Nie leczona cukrzyca prowadzi do licznych powikłań takich jak choroby serca i układu krążenia, ślepota, niewydolność nerek czy stopa cukrzycowa.

Cztery międzynarodowe grupy naukowców, w tym trzy uniwersyteckie i jedna prywatna firma, rozpoczęły wspólne badania, mające na celu identyfikację genów powiązanych z cukrzycą. Ich wyniki dają ogromną wiedzę, która w przyszłości może umożliwić opracowanie nowych metod leczenia, jak również pomoże określić rolę dziedziczenia oraz stopień ryzyka zachorowania. Odkrycia dokonano poprzez szczegółowe i żmudne badania przeprowadzone na grupie 50 000 osób pochodzących z różnych populacji, zarówno chorych, jak i zdrowych. Przeszukano 22 000 znanych genów, 10 milionów SNPs (miejsc polimorfizmu pojedynczego nukleotydu).

Zidentyfikowano osiem genów, których występowanie ściśle powiązane jest z podwyższonym ryzykiem wystąpienia choroby. Trzy z nich nie były wcześniej znane. Ich rola nadal pozostaje zagadką. Są jednak pewne podejrzenia. Dwa z nich mogą być związane z rozwojem i regeneracją komórek trzustki odpowiedzialnych za produkcję insuliny. Są zaskoczeniem dla naukowców, jako że wcześniej nie wiązano ich z chorobą. Jednym z nich jest CDKAL1. Występuje on w różnych kopiach; jedna z nich związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy. Ludzie z obiema takimi "niebezpiecznymi" kopiami mają dwukrotnie wyższe prawdopodobieństwo zachorowania. Obecność tego wariantu wiąże się ze zmniejszonym wydzielaniem insuliny w odpowiedzi na zwiększenie poziomu cukry we krwi.

Ponadto wiele innych genów, mogących posiadać analogiczny wpływ, zwróciło uwagę naukowców. Wymagają one dalszych badań. "Mamy możliwość opracowania bardzo pomocnego testu genetycznego, mogącego mierzyć ryzyko rozwoju choroby" powiedział Dr. Kari Stefansson, przewodniczący Icelandic company deCODE genetics Inc., kierownik jednej z grup. Michael Boehnke z University of Michigan, który przewodził innej grupie badawczej powiedział, iż ich doświadczenie jest dużym krokiem w kierunku zrozumienia genetycznych zmian związanych z ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu II. Oczywiście wystąpienie predyspozycji genetycznych nie jest równoznaczne z pojawieniem się choroby. Co najmniej połowiczna rola przypada tu czynnikom pozagenetycznym.

Źródło:
Reuters Health, "Scientists identify new genes linked to diabetes", By Will Dunham, April 26, 2007

Komentarze

Luiza BERTIE, W-wa | 2009-06-05 21:05:51
CUKRZYCA typu 2, OTYŁOŚĆ, zła DIETA nie !!; MEDYCYNA, wiedza, tak !!
MOTTO: WW, muszą uwzględniać JAKOŚĆ węglowodanów, to PODSTAWA !!

50. TEMAT:
WW, tj. WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE, wyłącznie JAKO; NISKIE węglowodany, to TAK!!

__PODPOWIEDŹ:
Na śniadanie zalecane są; 5 WW. Stanowi to ok. 100 gram ciemnego chleba, lub 5 sztuk gotowanych ziemniaków tj. ok. 400 gram, tychże ziemniaków.

Oczywiście 1 WW to 10 gram węglowodanów przyswajalnych.
Ja pomagam mojemu lekarzowi i dostosowałam te wymienniki do tabel z tzw. __NISKIMI węglowodanami.
Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi, w kategoriach dozwolonych, takie jak np. banan IŻ=20, __CHLEB typu KR-IRL; IŻ=26, kasza, ryż, winogrona IŻ=12 i inne sklasyfikowane wg tzw. __INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu.

Uzyskałam wyraźną STABILIZACJĘ; poziomu cukru po spożyciu:

100 gram ciemnego chleba podnosi NIESTETY poziom cukru o ok. 40 wzrostu, czyli wysoko.
400 gram ziemniaków gotowanych podnosi poziom cukru do 20 wzrostu, czyli nisko.
Ryż podnosi ok. 18, a banan 20.
Chleb pszenno-żytni o ok. 74 wzrostu tj. tak bardzo WYSOKO jak czysta glukoza, __istny HORROR !!

Przykłady te wyraźnie pokazują, jak OGROMNE są różnice wzrostu poziomu cukru we krwi, po spożyciu węglowodanów, NIE UWZGLĘDNIONE w tabelach z WW !!
Czemu ludzie o tym __NIE WIEDZĄ i męczą się, nie mogąc opanować POZIOMU CUKRU ?!.

Osoby które będą się opierały WYŁĄCZNIE na przeliczaniu WW, tj. wymienników węglowodanowych,
i w swoim żywieniu będą brały pod UWAGĘ wyłącznie ILOŚĆ, nie patrząc na jakość, powtórzę na JAKOŚĆ !! tychże WW, a WIĘC nie będą wiedziały jak wysoko podnosi się poziom cukru po spożyciu poszczególnych produktów, to SZALEJĄCE CUKRY będą u Nich __Z A W S Z E !! i NA zawsze, z __WIADOMYMI KONSEKWENCJAMI.

Należy uregulować poziom cukru po spożyciu, do niskiego tzw. ZALECANEGO, w miarę stabilnego,
a wtedy nasz lekarz będzie miał łatwiejsze zadanie.

__NISKIE węglowodany; znajdują się na stronie !!!;
_ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

DOSTOSUJ swoje WW do tabel z __NISKIMI węglowodanami, a zobaczysz ogromną różnicę i wyraźną STABILIZACJĘ, poziomu cukru.
Jednak po przeczytaniu i przemyśleniu tekstu poziom CUKRU nie zacznie się stabilizować.

Dopiero wówczas, gdy wprowadzisz KOREKTY w swoim jadłospisie, czyli zwyczajnie ZAMIENISZ produkty ZJADANE dotychczas w cukrzycy, zaobserwujesz __STABILIZACJĘ i POLEPSZENIE stanu zdrowia.

W Y S T A R C Z Y zapoznać się z treścią książki !!!;
_pt_______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.

Publikacja zawiera tabele z różnymi produktami __ok. 200 pozycji, sklasyfikowane wg tzw.
__INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu.
My wybieramy tabele tzw. ZALECANE i DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKAZANE. Zaczynamy wtedy dopiero, OPANOWYWAĆ nasz cukier !!.
W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Hormony, Testosteron.

P. S. Do momentu, gdy chory na cukrzycę nie zapozna się z jakością węglowodanów,
tj. z __NISKIMI węglowodanami, NIE będzie w stanie dobrać właściwej DAWKI INSULINY.
Powinien, co oczywiste, dostosować swoją dietę do tabel z w/w węglowodanami.

Jest oto tak:
1. Dawka insuliny zbyt duża, to mamy NIEDOCUKRZENIE,
2. Dawka insuliny za mała, to mamy zbyt WYSOKI poziom cukru we krwi po spożyciu.

PUENTA:
Stosujemy __NIESTETY dawki insuliny na WĘCH, na czucie, wg PRZYPUSZCZEŃ.
Jaki wynik: wytwarzamy takie cukrzycowe __LOTTO, na chybił TRAFIŁ, z szalejącymi CUKRAMI w roli głównej.

REFLEKSJA:
W cukrzycy bardzo pomaga, dostosowanie diety do tzw. __NISKICH węglowodanów, i nie chodzi bynajmniej o ilość, czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!.
Stąd te tzw. __SZALEJĄCE CUKRY !!.

I N S T Y T U T naukowo-badawczy im. Prof. Ryszard Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 012 359 70 15, telefon/fax: 012 358 77 30, Info:__INSTYTUT IRL KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00

ARTYKUŁ jest oczywiście do W O L N E G O wykorzystania.
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią I D E N T Y F I K A C J Ę zjawisk, które są wyewoluowane przez P R Z Y R O D Ę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić.
Wartość stanowią WYNIKI badań LABORATORYJNYCH, a nie puste stale powtarzane FRAZESY, __NIEPRAWDY biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite KŁAMSTWA.

Chodzi też o to, że ciągle MÓWIMY o rozszerzaniu się chorób tzw.
PLAGA OTYŁOŚCI, oraz; PLAGA CUKRZYCY TYPU 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.
Dla nas tj. __INSTYTUTU IRL KRAKÓW, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy;
PRAWDZIWEJ i JASNEJ, oraz Ł A T W E J do potwierdzenia.
Dopiero WTEDY mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia PRECYZYJNĄ i LOGICZNĄ ocenę
__P R A W D biologicznych.

MOTTO: MĄDROŚĆ człowieka polega na RESPEKTOWANIU dokonań przyrody i nie zmienianiu jej ZASAD.
Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne __ŻYCIE realizujemy TU i TERAZ.
Autorem przedstawionego artykułu jest;
Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant __INSTYTUTU IRL KRAKÓW.

Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: Luiza BERTIE, Warszawa