Pomidory widziane oczyma komputera

PomidoryNaukowcom z VBI (Virginia Bioinformatics Institute) udało się zastosować metody informatyczne mogące pomóc w wyjaśnieniu, w jaki sposób określone geny zawarte w pomidorach wpływają na ich smak, a także ich jakość. W tym celu została stworzona baza danych metabolitów, które pomidory te zawierają.

Baza ta, nazywana TOMET (Tomato Metabolite Database) ma być wykorzystywana do rozpowszechniania, udostępniania informacji i danych dotyczących pomidorów, włączając szlaki ich metaboliczne. Przeznaczeniem tej bazy danych jest identyfikacja genów biorących udział w reakcjach syntezy istotnych metabolitów wpływających na zapach tych warzyw oraz ich jakość.

Baza danych TOMET powstała dzięki grantowi badawczemu. Pochłonęła ok 2 mln. dolarów i najprawdopodobniej będzie wykorzystywana przy opisywaniu funkcji genów odpowiedzialnych za różnorodne wariacje w pomidorach z wykorzystaniem technologii RNAi. Technologia ta polega ona na "wyciszaniu" lub też nawet wyłączaniu specyficznych funkcji genów wewnątrz komórki , a także przedstawianiu możliwości ustalenia funkcji genu na olbrzymią skalę.

Rozwój tej bazy pozwoli na regulację smaku oraz jakość metabolitów, a także na sprawdzenie hipotezy odrzucającej regulację wspomnianych wcześniej cech w jadalnych tkankach pomidorów.

Identyfikacja wysoko zróżnicowanej cechy, kontrolującej smak oraz wartości jakościowe pozwoli, oprócz polepszania jakości upraw mogą przyczynić się do zwiększenia możliwości wykorzystania tego typu baz danych, jak i również ulepszenie upraw i otrzymywanych z nich warzyw.

Więcej informacji można otrzymać na stronie: Tomato Metabolite Database

Żródło: EurekAlert!