Przechowywanie szczepionek możliwe bez zamrażania

Naukowcy opracowali nową technologię, która pozwoli na łatwiejsze przechowywanie szczepionek, dzięki czemu możliwa stanie się pomoc milionom ludzi z biednych rejonów świata.

Co roku około dwóch milionów osób umiera z powodu chorób, którym można zapobiec stosując szczepienia. Jednocześnie każdego roku miliony szczepionek zostają zniszczone przez szkodliwy wpływ wysokiej temperatury panującej podczas przechowywania czy transportu. Nowa technologia umożliwia wyeliminowanie konieczności kosztownego zamrażania szczepionek i tym samym stwarza szansę dla milionów ludzi.

Współcześnie używane szczepionki muszą być zamrożone, aby po dotarciu no miejsca przeznaczenia były jeszcze skuteczne. Jak twierdzi Światowa Organizacja Zdrowia konieczność używania lodówek zwiększa koszty o około 200 – 300 milionów dolarów amerykańskich każdego roku. Wyeliminowanie konieczności mrożenia mogłoby pozwolić na zaszczepienie ok. 10 milionów osób więcej bez konieczności zwiększania budżetu przeznaczonego na ten cel.

Przy użyciu nowej technologii cząstki szczepionki zostają najpierw wysuszone a następnie zatopione fazie szkła lub cukru. Metoda ta dzięki zjawisku anhydrobiozy pozwala na przechowywanie cząstek wchodzących w skład szczepionki w stanie, gdzie woda zostaje zastąpiona przez cukier lub specjalną szklaną fazę. Technologia ta oparta jest na naturalnym procesie, który pozwala niektórym roślinom przetrwać kilkaset lat w stanie wysuszonym, a następnie powrócić do życia. Obecnie badania skupiają się na opracowaniu szczepionki przeciwko takim chorobom jak tężec, krztusiec czy wirusowe zapalenie wątroby typu B. stanie suchym.

Źródło: ABC.net.au