ArtykułyGMOSłownikPracaStudiaForum
Aktualności:Organizmy transgeniczne, GMOKlonowanieKomórki macierzysteNowotwory, rakWirusologia, HIV, AIDSGenetykaMedycyna i fizjologiaAktualności biotechnologiczneBiobiznes

Opinie i komentarze Biotechnologia UWM Olsztyn

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

jeez | 2007-01-11

@xy84. Nie zgodzę się z Tobą. Miałem przyjemnośc odrabiac kilka zajęc u pani W. z NOŻami i powiem Ci szczerze, że nie mają lepiej od nas. Ona nienawidzi wszystkich po równo.

w. | 2006-12-14
Witam ja w sprawie pani dr. W. to prawda całe zło UWM można u niej znaleźć nie wiem kto ja dopuścił do pracy ze studentami a nawet zimnymi ludźmi, najpierw powinna odwiedzić inny budynek. Sam miałem z nią do czynienia nawet interweniowałem ale to nic nie daje bo podobno jest jedyną specjalistką w tej dziedzinie a zresztą ma trochę pleców i zawsze sie ktoś życzliwy wśród studenów znadzie kto ma za długi język. Pozdrawiam a pozatym bitechnologia na UWM jest ok

xy84 | 2006-12-07
Patrząc na sytuację, jaka zaistniała dzieki pani dr W. na wydziale żywności budzi się we mnie refleksja, że tytuł naukowy rzadko kiedy przekłada sie na kulturę osobistą. Ludzie wystrzegajcie się. Sytem czyni takie osoby bezkarnymi... a pani dr W. powtarza na każdym kroku, że jej decyzje sa nieodwołalne. Zresztą jakikolwiek dialog ....to gwarancja warunku z przedmiotu. To nie żart! Wladze Uczelni UWM! Zainteresujcie się tą sprawą!

xy84 | 2006-12-07
Czy pani dr W* ocenia sprawiedliwie? Oczywiście, że nie. Przykładowa sytuacja: na ćwiczenia przyszły 2 studentki z Noży aby odrobić ćwiczenie z wydziałem biologii. Pani dr przystępuje do pytania studentów, pyta, pyta, moi znajomi odpowiadają dobrze. W przeciwnym razie wylecieli by na zbity pysk , bo dobra pani jest surowa i wymagająca szczególnie dla nas. Gdy zadaje pytanie dla swoich studentek, dziewczynki zaczynają bełkotać, mieszać wszystko, widać że nic nie kumają. Pani W. stwierdza tylko, że mogły nauczyć się lepiej... gdyby chodziło o nas, wywala pól grupa bez mignięcia okiem

xy84 | 2006-12-07
Jest jedna rzecz która czyni te studia mało atrakcyjnymi:
zajęcia na wydziale nauk o żywności. Pani dr W* prowadząca przedmiot o wdzięcznej nazwie "surowce w biotechnologii" traktuje studentów wydziału biologii niesprawiedliwie i dyskryminująco. Chwilami mówi wprost, że wydział biologii nie przedstawia dla niej żadnej wartości, studenci tegoż wydziału też. Podczas zajęć ze "swoimi" studentami oczernia nas i poniża, o czym powiedzieli nam koledzy z wydziału nauk o żywności. W trakcie zajęć panuje atmosfera terroru, gdyż bez wzgledu na stan wiedzy, spryt i inteligencję, każdy ma szanse na otrzymanie warunku. Zmienność nastrojów Sz.P. Wiśniewskiej o 180 stopni w ciągu 1 sekundy nie jest niczym niezwykłym. Najpierw radość i euforia niczym nie spowodowana przemienia się w atak gniewu i histerii z powodu tego że nazwiska na sprawozdaniu nie sa umieszczone na początku, lecz na końcu sprawozdania.Sami pracownicy katedry,doktoranci, asystenci pomykają gdzie pieprz rośnie , gdy Pani dr nabiera ochoty na zje... studenta biotechnologii.

gonia | 2006-11-21
na NOż-ach jest na prawdę tragicznie.nawet jeśli popełnisz błąd to nie wiem czy warte jest to takiego stresu!!!!!!!Krzyku prowadzącego pana A!chyba że ktoś lubi takie ciężkie przezycia.mnie one do szczęścia nie potrzebne i chętnie bym je sobie oszczędziła!nie wspominam dobrze ani pani dr W... ani pana dr A...!i to z biegiem lat na pewno nigdy nie zamieni się w miłe wspomnienie ze studiów.raczej powracający koszmar :> kto miał tam zajęcia ten na pewno rozumie.

abc | 2006-11-18
Z perspektywy czasu powiem Wam , że przedmioty na wydziale Nauki o Zywności są bardzo przydatne .
Obiektywnie oceniając - ćwiczenia są nieco stresujące dla nas , rozumiem jednak że prowadzący je doktorzy są zirytowani naszymi blędami .
Natomiast my , studenci BT na Biologii , jesteśmy raczej przyzwyczajeni do przyjaznej atmosfery podczas zajęć i trudno znosimy te " bloki" na NOŻach , poza tym są one za długiei po 6 godzinach człowiek już nie wie co robi ..
Znacie to .
Ale obiektywnie , wykładowcy i doktorzy których będziecie mieli okazję poznać są całkiem fajni , mają na swoim koncie wiele osiągnięć ..

gonia | 2006-11-16
jest dobrze.jest kilka wyjatkow:przedmioty biotechnologii zywnosci- to tragedia znecaja sie nad nami psychicznie- i to nie zart:

Tweetunciu | 2006-10-28
Witam, jestem na III roku technologii żywności i żywienia, specjalność: Biotechnologia i powiem szczerze że warto wybrać się na te studia! Oczywiści jeśli interesują cię nauki o żywność! Przyjechałem na nie specjalnie z Trójmiasta. Jest ciężko, ale najwidoczniej każdy polak musi czasem ponarzekać . Jeśli chodzi o poziom to nasza katedra naprawdę jest dobrze przygotowana, zwłaszcza pod względem praktycznym. Mamy możliwość wyboru przedmiotów ( tzw. Elektywu analitycznego lub technicznego, trwa on 4 sem.). Prowadzący pomagają w poszukiwaniach odpowiednich materiałów oraz praktyk, a 3 semestry „rygorystycznej” mikrobiologii gwarantują bardzo dobre przygotowanie z tej dziedziny nauki! Interesujące są zajęcia z projektowania bioreaktorów oraz inne przedmioty techniczne. Lubię studentów biotechnologii (biologia) i nie mam z nimi żadnych zatargów, cenią raczej ich wytrwałość i zapał, lecz szczerze wątpię że bez wiedzy technicznej i praktycznej będą mogli w pełni wykorzystać swoje umiejętności! Polecam Biotechnologie żywności i pozdrawiam wszystkich studentów oraz absolwentów!

Catherina | 2006-09-08
czesc ja jestem w tej chwili na drugim roku tego kierunku(na wydziale biologii)....podoba mi sie niezmiernie i nie zaluje ze go wybralam...choc trudnosci czasem sie pojawiaja...zwracam sie jednak z prosba do ludzi na kolejnych latach lub tych ktorzy ukonczyli juz studia, zeby podpowiedzieli mi gdzie mozna szukac praktyk na wakacje...

Vrok | 2006-09-07
Polecam wszystkim biotechnologie na wydziale nauki o zywnosci.od pazdziernika zaczynam ostatni rok studiow na tym kierunku i uwierzcie mi serce mi peka na sama mysl...tak szybko to wszystko zlecialo.Atmosfera na uczelni wspaniala, wykladowcy wykwalifikowani, moze troche gorzej ze sprzetem ale z kazdym rokiem sie to zmienia na lepsze.Wszystkie zajecia z tej specjalizacji prowadzone sa w laboratoriach lub na halach technologicznych co pozwala na uzyskanie swietnej praktyki.Szczerze polecam

Donstef | 2006-07-04
Ukończyłem biotechnologie na wydz. Biologii.. i niestety z pracą w zawodzie jest baaaaardzo ciężko :( Następnym razem jeśli miałbym wybierać to specjalność biotechnologia, ale na Wydziale Nauki o Żywności... Uwierzcie mi, że absolwent biotechnologii przemysłu spożywczego ma lepszy start.. więcej mozliwości...
Jeżeli chcecie studiować...to przed wybraniem kierunku pomyślcie o konsekwencjach... Czy będzie po "tym" praca... Życzę powodzenia.

szyszunia | 2006-04-20
hmm....UWM pozostawia wiele do zyczenia!ale wg rankingu z gazety "Wprost" z 2005 'Gdzie najlepiej studiowac nauki biologiczne' jestesmy na 8 pozycji na 19 uczelni razem z politechnikami oczywiscie:) wiec glowa do gory chyba nie jest z nami az tak zle...pozdrawiam

Mrówka | 2006-04-20
Czy wiecie że UWM jest podobno dopiero na 30 pozycji w rankingu ?!! Bardzo słabiutko ,szkoda . Może spróbujmy się nieco poprawić- chociaż tu inne wydziały się powinny zabrać wreszcie do roboty . Trzeba poprawić opinię !!!

gosia | 2006-03-23
doskonale widac w tej dyskusji walke miedzy wydzialami... nie wątpie ze absolwenci NOŻa są wyspecjalizowani w produkcji żywności i jeżeli ktoś się tym interesuje na pewno lepiej wybierze jeżeli pójdzie na wydział Nauki o Żywności, ale trzeba pamiętać ze biotechnologia jest nie tylko stosowana w przemyśle spożywczym i od tego my jesteśmy- mamy zupełnie inne specjalności ( biotechnologia roślin, zwierząt, weterynaryjna) a jedyni potencjalni konkurenci dla absolwentów NOŻa to ci co wybiora biotechnologię mikrobiologiczną. Odrobina tolerancji ludzie!!! nie róbcie z nas kujonów, to że nasze ćwiczenia nie są ustawione w całodzienne bloki nie znaczy ze mamy mniej godzin ćwiczeń, porównajcie sobie

Aga | 2006-03-11
I jeszcze jedno - niektórych prowadzących mamy naprawdę fantastycznych . Najlepsze były wyklady prof. Stanisława Kamińskiego (biol. molekularna ) , prof . Świąteckiego a w tym semestrze najlepsza jest dr.hab Bożena Szafrańska . Dzięki bardzo że się tak staracie dla nas :) Zajęcia z takimi ludźmi to prawdziwa przyjemność !
I maleńka prośba do Pani dr inż. "od fermentacji " z NOŻ - wyklady są dobre ale nikt z nas nie może za Panią nadążyć , prosimy nieco wolniej .

Aga | 2006-03-11
Też mi się tu podoba choć nie zawsze . Chciałabym aby zlikwidowano przedmioty humanistyczne i etykę bo tylko nam czas zabierają .Bieganie na te wykłady naprawdę zabiera sporo czasu. Przebrnęlam już przez rok czegoś co się nazywalo "prawo modulowe" i nie dowiedziałam się absolutnie niczego co by mi się moglo przydać !! Teraz muszę przejść nudną filozofię przyrody - choć pani Dziekan tak zachwalala prowadzącego nic nie jast w stanie zmienić mojej opinii : SZANOWNA PANI DZIEKAN - NIE TRAĆMY CZASU !! Zamiast tego prosilabym o kurs angielskiego lub jakieś wyklady monograficzne , o najnowszych osiągnięciach ..Nawet skorzystalibyśmy na zwyklym wykasowaniu tych przedmiotow bo mając więcej czasu moglabym częściej na tą stronkę zaglądać .
A co do NOŻ,a - momentami jest trudno ale mikrobiologia przemyslowa nawet mi się podoba - duży rygor , ćwiczenia dość stresujace jednak można się sporo praktycznych rzeczy nauczyć .U nas mikrobiologia byla taka bardzo przyjazna , milutka atmosfera , fantastyczne wyklady ale to wlaśnie na NOŻ'u dopiero poznaję np. techniki posiewów

Maleńka | 2006-03-09
Ja jestem już praktycznie na końcówce studiowania biotechnologii... Kierunek trudny, wymagający dużo samodyscypliny i pracy.. ale WARTO!!! studia są ciekawe, nudzić się napewno nie bedziecie... Biologia a biotechnologia to DWIE całkowicie inne bajki... a co do konfliktów z NOŻ-em to każdy rocznik ma jakieś przeprawy z tym wydziałem - NOŻ ma poprostu kompleksy i tyle a flustracje próbuje wyładować na studentach... ale nie ma się co przejmować... (u mnie na roku utarło się mówić na ten wydział "psychiatryk" i chyba ta nazwa najlepiej oddaje klimat tam panujący hihihihihi...) pozdrawiam wszystkich obecych i przyszłych studentów tego kierunku... naprawde godne polecenia studia!!!!

Radocha | 2006-03-07
jezeli kogoś interesuje Biotechnologia Żywności link i podstawowe dane o specjalizacji znajdziecie na stronie: http://www.uwm.edu.pl/wnz
Możecie takze odwiedzic strone kola biotechnologow żywności, strona jest od jakiegos czasu martwa ale to znak ze taka specjalizacja istnieje na UWM: http://www.uwm.edu.pl/kola/kbz/
Na naszej specjalizacji skupiamy sie głownie na zastosowaniu praktycznym biotechnologii w przemysle spozywczym:cwiczenia z technologii fermentacji(robimy piwo , wino.. zreszta podobie na kole czasem :P) oraz przemysl mleczarski (serowarki i fermentacyjny), duzo mikrobiologii;

Wycieczki organizowane sa do browarow np.: do EB czy Łomża na specjalnie do tego przeznaczonych cwiczeniach, edukacja obejmuje takrze projektwanie zakladów- taki projekt wykonywany jes potem na zaliczenie (np. gorzelni, browaru, zakladu produkujace jakos kwas organiczny); badania do pracy magisterskiej trwaja prawie caly rok, nie to co na innych kierunkach i to same lab.. o znalezieniu pracu podobno nie jest trudno, ale to na razie nie potwierdzone z mojej strony bo w tym roku koncze :P
Podejscie lekcewarzace do kierunku biotechnologia na biologii wynika z braku zdolnosci praktycznego zastowosowania wykutych wiadowmosci przez tych studentow, co nie umiejsza naszego szacunku do ich wiedzy

Chaberek | 2006-03-04
Witam, nic mnie tak nie zadziwia jak zaslepienie. Jestem studentka biotechnologii i to nie na wydziale biologii w Olsztynie(UWM). Ograniczacie sie tylko do Biotechnologow z tego wydzialu a ja tym czasem studiuje biotechnologie zywnosci na wydziale Nauk o Zywnosci na olsztynskim uniwersytecie. Nie czuje sie gorsza od tych osob, a brak glebszej wiedzy, a raczej brak uwzgledniania i kierunku na moim wydziale, znecheca mnie i kolegow by uczestniczyc w zyciu min.tej strony. Ch

---Redakcja---
Koleżanko Chaberek, to że nie ma tutaj informacji o jakimś kierunku biotechnologicznym oznacza tylko i wyłącznie to, że nie wiemy o tym że on istnieje. Nikt z redakcji nie studiuje na UWM, nie wiedzieliśmy, że jest tam też biotechnologia żywności (a dokładniej jako specjalizacja na kierunku: Technologia Żywności i Żywienia Człowieka), natomiast na spisie kierunków na stronie UWM jest kierunek: Biotechnologia, i na tym się oparliśmy. Nie ma mowy o jakimkolwiek zaślepieniu, i faworyzowaniu danego kierunku czy to na uczelnii, czy w kraju. Znaczna część informacji w dziale Studia biotechnologiczne została stworzona dzięki informacji od czytalników. Jeżeli informacje nie są pełne, coś pominięto to wystarczy o tym poinformować - zostanie uzupełnione. Jeżeli byś zrobiła to wcześniej, zamiast czuć jakąś obrazę to tego, czy innego serwisu, to informacje byłyby uzupełnione wcześniej.
Nie mamy najmniejszych powodów aby faworyzować dany kierunek i tego nie robimy.

12345