Pierwszy sklonowany zarodek wśród naczelnych

ZarodekNaukowcy z Oregon Health and Science University dokonali niewątpliwego przełomu w klonowaniu i badaniach nad komórkami macierzystymi. Po raz pierwszy dokonali udanego klonowania zarodków ssaków naczelnych. Co więcej, ze sklonowanych komórek rezusa udało im się uzyskać dwie linie komórek macierzystych. To bez wątpienia ogromny krok w genetyce, a zarazem wielka obietnica dla ludzi dotkniętych licznymi chorobami, w których leczeniu komórki macierzyste są największą nadzieją.
» czytaj dalej

Marker astmy odkryty

Białko YKL-40 - wykrywane poprzez proste badanie krwi może stać się nowym biomarkerem pozwalającym na identyfikację pacjentów z najcięższą formą astmy, jak podają naukowcy z Yale School of Medicine.
» czytaj dalej

Poznano genomy kolejnych gatunków muszek Drosophila

muszka owocowaMiędzynarodowej grupie 200 naukowców z ponad 100 instytucji i 16 krajów udało się rozpracować genom kolejnych gatunków muszki Drosophila. Razem z wcześniej poznanymi daje to materiał porównawczy 12 gatunków, tego popularnego w testach badawczych owada.
» czytaj dalej

Polscy genetycy chcą odtworzyć wymarłego tura

Za pomocą DNA znajdującego się w muzealnych szczątkach turów, polscy naukowcy z Katedry Biochemii i Biotechnologii Akademii Rolniczej w Poznaniu oraz Instytutu Genetyki Człowieka PAN chcą odtworzyć tura - zwierzę, które w średniowieczu było symbolem polskich lasów.
» czytaj dalej

Wydajniejsza fotosynteza, większe rośliny

LiśćJak zaprojektować transgeniczną roślinę, która osiągałaby jak największe rozmiary, dawała więcej owoców i to bez zwiększania pożywienia w postaci nawozu? Roślina powinna się charakteryzować jak największą wydajnością fotosyntezy przy jak najmniejszych wymaganiach. Jak zaprogramować szlaki syntezy ściany komórkowej roślin, by dawała maksymalne ilości biomasy?
» czytaj dalej

Węgierskie technologie bioinformatyczne na Bio-Forum VII

BioForum VII Targi Biotechnologii  i Biobiznesu w Europie ŚrodkowejCoraz częściej mówi się o możliwościach jakie daje połączenie biotechnologii oraz technologii informatycznych. W Polsce zaczynają funkcjonować firmy, które wykorzystują to narzędzie. W rozwijaniu technologii bioinformatycznych przodują oczywiście firmy z USA i Europy Zachodniej. Niemniej, także i w naszym regionie realizowane są przedsięwzięcia biznesowe, które bazują na tego typu produktach i usługach. Dobrym przykładem jest węgierska firma bioinformatyczna Astrid Research.
» czytaj dalej

Targi WETERYNARIA 2007

II edycja Targów Lecznictwa Weterynaryjnego i nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności WETERYNARIA 2007 odbędzie się w dniach 29 listopada -1 grudnia 2007 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie pod Honorowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
» czytaj dalej

Super-mysz i genetyczny doping sportowców

Zmieniając gen odpowiedzialny za metabolizm, można przestawić go z programu wykorzystującego jako główne paliwo cukry na energię opartą o kwasy tłuszczowe. Takie myszy mogą jeść dwa razy tyle co naturalne odmiany i w ogóle nie tyją. Po za tym stają się prawdziwymi super myszami. Biegają więcej i szybciej niż ich dzicy pobratymcy, są silniejsze, żyją znacznie dłużej i niczego się nie boją, nawet kotów.
» czytaj dalej

CITTRU: Od wiedzy przez innowacje po biznes

Trzecie Dni Przedsiębiorczości UJOd wiedzy przez innowacje po biznes - trzecie DNI PRZEDSIĘBIORCZOŚCI zakończone. Humaniści najlepsi w biznesie! Tak nieoczekiwanie zakończyła się gra ekonomiczna Teleport 2010 odbywająca się w trakcie trzecich Dni Przedsiębiorczości, zorganizowanych przez działające na UJ - Centrum Innowacji (CITTRU).
» czytaj dalej

Nowe odkrycia w ewolucji molekularnej

Ewolucja jest procesem prowadzącym do różnorodności biologicznej. Nie wszystkie geny są jednak w jednakowym stopniu poddawane modyfikacjom. Naukowcy zbadali od czego zależy, które geny zostaną zmodyfikowane, a także przeanalizowali przypadek konsekwencji replikacji całego genomu u drożdży.
» czytaj dalej

Zsekwencjonowano genom kota domowego

Kot domowyTo już kolejny po genomie człowieka, szympansa, myszy, królika, psa i krowy, poznany genom ssaczy. O ostatnim osiągnięciu naukowców donosi pismo Genome Research. Obiektem badań został czteroletni kot rasy abisyńskiej o imieniu Cynamon, który posiada dobrze udokumentowane wielopokoleniowe szwedzkie pochodzenie. Międzynarodowa grupa badaczy dokładnie przeanalizowała zawartość jego genomu oraz dokonała porównania z uzyskanymi wcześniej danymi z badań nad sekwencjonowaniem kociego genomu, jak również z danymi o wcześniej poznanych genomach ssaków.
» czytaj dalej

Śródskórna drukarka farmakologiczna

Plaster HPSpecjaliści z HP Labs, firmy zajmującej się dostarczaniem rozwiązań dla branży komputerowej, opracowali plaster ‘inteligentnie’ dawkujący leki. Producenci dodają, że ich produkt oparty na technologii podobnej do tej wykorzystywanej w drukarkach komputerowych, będzie skuteczną, wygodną i co najważniejsze bezbolesną alternatywą dla igły i strzykawki.
» czytaj dalej

Nowa nadzieja biopaliw

Roślina służąca do tej pory, w najlepszym wypadku, jako żywopłot może stać się podstawą przemysłu biopaliwowego.
» czytaj dalej

Eksperci PAN za uprawą w Polsce niektórych odmian GMO

W Polsce powinno być możliwe uprawianie zmodyfikowanych genetycznie odmian roślin (GMO), zwłaszcza kukurydzy, która zyskuje dzięki temu odporność na pewne szkodniki - oznajmili członkowie Komitetu Ochrony Roślin Polskiej Akademii Nauk (PAN) w stanowisku przesłanym we wtorek PAP. Chodzi o odmiany kukurydzy MON 810, do której genomu włączono gen bakterii Bacillus thuringensis, kodujący wytwarzanie toksycznego dla gąsienic białka. Odmiana ta jest odporna na groźnego i trudnego do zwalczania pasożyta kukurydzy, omacnicę prosowiankę. Jej uprawa daje większy plon i nie wymaga wprowadzania do środowiska chemicznych środków ochrony roślin.
» czytaj dalej

Przeciwrakowa kiełbasa?

kiełbasaJuż za dwa, trzy miesiące, jak zapowiadają naukowcy z Politechniki Gdańskiej (PG), na rynku mają pojawić się wędliny zawierające antyrakowe substancje pochodzące z kapusty. "Kapusta jest fenomenalnym warzywem, zawiera komplet substancji, które w różny sposób chronią ludzki organizm przed skutkami skażonego środowiska" - wyjaśnia dr Agnieszka Bartoszek z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Politechniki Gdańskiej.
» czytaj dalej

123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172